Klímakutatók szerint különösen aggodalomra ad okot Grönland jegének olvadása
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hamarosan elkerülhetetlenné válik a jégtakaró elolvadása, ami több mint hét méterrel emelheti meg a globális tengerszintet. Már nem elég „szimplán” a felmelegedés megakadályozása.

A Potsdam Klímakutató Intézet (PIK) – német és norvég kutatókra hivatkozva – közölte, hogy

A jégtakaró középső és nyugati területeinek destabilizálódása már megkezdődött a növekvő hőmérsékletek miatt. A PIK kutatója, Niklas Boers szerint az eredmények arra utalnak, hogy „a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot”.

Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megakadályozása, hanem jóval az iparosodás előtti szint alá kellene süllyeszteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró elérje az elmúlt évszázadokban jellemző vastagságát.

Az eddigi modellezések eredményei alapján a PIK szerint elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása, amint a globális középhőmérséklet eléri a kritikus küszöböt, az iparosodás előtti szinthez képest 0,8-3,2 Celsius-fok közötti emelkedést.

Amikor túllép ezen a küszöbön a felmelegedés, a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint hét méterrel megemeli a globális tengerszintet. Hatására összeomlik az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek - köztük Európa - klímája viszonylag enyhe legyen.

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.