Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az egyértelmű, hogy a kutyák más tempóban öregszenek, mint az emberek. Eddig valószínűleg te is úgy számoltad ki a négylábú barátod korát, hogy az éveinek számát megszoroztad héttel. Ez a módszer viszont pontatlan. Máris mutatjuk a jó megoldást.

Ha valóban hétszer lassabban öregedne az ember a kutyáknál, akkor a legtöbbünk 7 éves korában már képes lenne a szaporodásra és 150 éves korunkig is elélhetnénk. A kutyák valójában azért válnak ivaréretté egyetlen év után, mert az első két évükben gyorsabban öregszenek, különösen a kisebb fajták.

Az emberekhez hasonlítva tehát a kutyák az életük első részében gyorsabban öregszenek, a vége felé pedig lassabban. És mivel a kisebb termetű négylábúak általában tovább élnek, ezért fontos, hogy a megfelelő kategóriával számolj a sajátod esetében. (Kicsi: 9 kg vagy kevesebb; Közepes: 10-22 kg; Nagy: 23-40 kg; Óriás: 40 kg felett)

Érdekesség, hogy a hetes szabály eredete ismeretlen, ám az emberiség már az 1200-as években is próbálta megtalálni a megfelelő módját a kutyák életkorának megállapítására.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.