Jelenleg is lángokban áll az Arktisz
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Európában egy ideje ismét hőhullám tombol, amely azonban jóval túlmutat öreg kontinensünkön. A világ hűvösebb, „elzártabb” területei is érintve vannak, egy ideje ugyanis sűrű füst borítja be Alaszka, Grönland és Szibéria vidékeit.

Az erdőtüzek még júniusban kezdődtek, a júniusi és júliusi hőhullámoknak köszönhetően a Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) jelentése szerint rekordmennyiségű erdőtüzet regisztráltak az arktiszi régióban. Arra már több tanulmány is rávilágított, hogy azok a klimatikus anomáliák, amelyeket mi a mérsékelt égövön megtapasztalunk, a Föld pólusai felé haladva sokkal inkább extrémebbé válnak, ennek is köszönhetően nő jóval nagyobb mértékben az átlaghőmérséklet olyan zordnak vélt vidékeken, mint Szibéria, Grönland vagy Alaszka.

És a kígyó ezúttal is a farkába harap: bár a globális klímaváltozás az egyik fő okozója ezeknek a hatalmas erdőtüzeknek, ilyenkor olyan mennyiségű szén-dioxid és hamu kerül a levegőbe, hogy az csak még inkább rágyorsít a klimatikus változásokra. A CAMS jelentése szerint június első három hetében annyi üvegházhatást okozó gáz került a légkörbe az arktiszi tüzek révén, amelyek egy kisebb ország éves kibocsátásával egyezik meg.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Index, CNN)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.