Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eddig talán fel sem tűnt, de valami fájdalmasan hiányzik a kaszinók termeiből.

Persze hogy tényleg lehúznak-e, az már nézőpont kérdése, hiszen ha az ember nem teljesen lökött, akkor eleve nem úgy indul neki egy kaszinótúrának, hogy akkor ő most hülyére fogja keresni magát. Las Vegas a felnőttek Disney Landje, ahol a hullámvasút helyett a félkarú rabló meg a blackjack-asztal jelenti a fő attrakciót, de a lényeg nagyjából ugyanaz: a pénzedért cserébe jól szórakozol, és jó esetben maradandó élményekkel leszel gazdagabb.

A kaszinókat sem kell viszont félteni, ugyanis rengeteg apró trükköt vetnek be annak érdekében, hogy biztosan szegényebben gyere ki az ajtón, mint ahogy bementél.

1. Nincsenek órák és ablakok

A kaszinók nagyon szeretnék elérni, hogy teljesen megfeledkezz az időről, ezáltal tovább maradj, mint amennyit terveztél. Minek azzal stresszelni az embereket, hogy folyamatosan emlékezteted őket az időre ahelyett, hogy boldog tudatlanságban bolyonganának a nyerőgépek erdejében?

Hogy a háznak miért jó ez, valószínűleg nem kell magyarázni, de a dolog matematikailag is könnyen levezethető: a kaszinókban található szerencsejátékok között nem találsz olyat, ahol a nyerési esélyed eléri az 50%-ot, márpedig a valószínűségszámítás szabályai annál inkább érvényesülnek, minél nagyobb a minta. Magyarul minél tovább játszol, annál nagyobb az esélyed, hogy veszíts.

A tapasztaltabb szerencsejátékosok éppen ezért fejlesztették ki a "Hit and Run" stratégiát, vagyis azonnal kiszállnak, amint megvolt a nagy kaszálás. De ha nem vagy profi, az idő helyett akkor is érdemes inkább a pénzedre figyelned, vagyis még a kaszinó bejáratánál eldönteni, hogy mi az a maximális veszteség/nyereség, ami után bármi van, felállsz az asztaltól és szépjónapot.

2. Leitatnak

Már Hunter S. Thompson is megmondta, hogy Vegasban imádják a részegeket. Aki részeg, az nem gondolkodik - akkor sem, ha pénzről van szó. A Las Vegas-szal kapcsolatban elhangzó egyik leggyakoribb kérdés, hogy "tényleg be lehet rúgni ingyen? Ne má!" Ami elsőre elég hihetetlennek hangzik, pedig Vegasban tényleg nem kell erőlködni, hogy az emberhez hozzávágjanak valami piát. Ennek egész pontosan két feltétele van: játssz valamit és rendesen jattolj a pincérnek.

A leitatást annyira komolyan veszik, hogy sok helyen (pl. a Belaggióban) még a pultokba is nyerőgépeket építettek, de biztos lehetsz benne, hogy ha leülsz bármilyen játékhoz, előbb-utóbb feltűnik valaki, aki arról fog érdeklődni, hogy mit iszol. A régi motorosok szerint ha csak az ingyen piára mész, akkor a legjobb barátod a sportfogadás lesz, mert így egy néhány dolláros téttel akár órákig is itathatod magadat, amíg az eredményre vársz.

3. Egyfolytában nappal van

Az első ponthoz szorosan kapcsolódik a gondosan megtervezett világítás, ami tudat alatt azt sugallja az embernek, hogy kint még nappal van. Ezt egyes kaszinók annyira kipörgették, hogy a hangulatvilágítás bizonyos időközönként elhalványul, majd újra felerősödik, mintha épp csak most kelt volna fel a Nap.

4. Mindig majdnem nyersz

Ami nem keverendő összes azzal, hogy majdnem mindig nyersz. A nyerőgépek például úgy vannak beállítva, hogy folyamatosan adagolják neked a kisebb nyereményeket, és ha éppen veszítettél, akkor is mindig csak egy hajszállal maradtál le arról, hogy megüsd a jackpotot. A kaszinók olyan ügyesen húzgálják előtted a mézesmadzagot, hogy jó esetben észre sem veszed, hogy sokkal többet buktál, mint amennyit nyertél. És persze a nagy lóvé sem esett le végül, pedig...

5. Látszólag mindenki nyer

A harsányan villódzó fények, a nyerőgépek csilingelése, szirénázása, tülkölése nem csak egyszerű arculattervezési fogás a kaszinók részéről, hanem azt sugallják, hogy mindenki folyamatosan nyer. Márpedig ha a melletted ülő zokniszandálos turista képes volt nyerni, akkor neked is menni fog - csak tovább kell játszanod.

6. Minden nagyon gyors

Egy kaszinóban egy percre sem áll meg az élet. A félkarú rabló eszeveszettül pörög, a rulettgolyó megállás nélkül játékban van és az osztók is olyan sebességgel rakják a lapot, mintha a lejátszott körök száma alapján kapnák a fizetésüket. A folyamatos pörgés célja, hogy lehetőleg egyáltalán ne legyen időd gondolkodni. Ha az előző körben nagyobb összeget vesztettél, még végiggondolni sincs időd, hogy ez mit jelent az anyagi helyzetedre nézve, mert máris ott van a következő kör: dobsz vagy emelsz? A profik emiatt azt tanácsolják, hogy ahogy csak lehet, lassítsd a ritmust. Ha buktál, ülj ki egy kis időre, de egyébként sem muszáj olyan ütemben rángatnod a nyerőgép karját, mintha az életed múlna rajta.

7. Az osztók

Jó nők. Ez talán nem minden kaszinóban általános szabály, de sok hely él azzal a fogással, hogy az osztókat mintha közvetlenül a modellsuliból válogatnák. Női társaságban az emberek vakmerőbbek, bőkezűbben jattolnak, ráadásul nehogy már a lapjaidat nézd az osztó dekoltázsa helyett!

8. Azonnal felváltják a pénzedet zsetonokra

Egy másik ravasz pszichológiai trükk, hogy a pénzedet azonnal beváltják zsetonokra, egy piros vagy fekete színű műanyag korong ugyanis sokkal kevésbé érződik valódi pénznek, mint mondjuk egy tízdolláros. Ennek folyományaként sokkal könnyebben is szóród el, amire szintén a "Hit and Run" stratégia az ellenszer: ha sikerült megcsípned egy nagyobb nyereményt, azonnal váltsd vissza a zsetonjaidat valódi pénzre.

9. Királyként kezelnek

Ez nem lesz annyira egyszerű, ugyanis a kaszinók a legkülönfélébb trükkökkel próbálnak erről lebeszélni. Ha valaki nagyot nyer, akkor úgy kezelik, mintha ő lenne Las Vegas elnöke, mindenféle extra szolgáltatásokban részesítenek, csak nehogy okosan elsétálj a pénzükkel. Nem téged szeretnek, csak a pénzedet, bocs.

10. A kaszinó egy hatalmas labirintus

Ha mégis sikerül meghoznod az okos döntést, a kaszinók akkor is tesznek egy utolsó kétségbeesett kísérletet arra, hogy valahogy bent tartsanak. Nem, a biztonságiakat azért nem küldik rád, de ennél sokkal ügyesebben állják el az utadat, ugyanis az egész kóceráj felépítése pont olyan, mint egy labirintusé.

Ha gondolkodtál már rajta, milyen logika alapján szórják szét a hatalmas nyerőgép-mezőket és különböző asztalokat a termekben, akkor itt a válasz: úgy, hogy a lehető legnehezebben juss el a kijárathoz. Bizonyos szempontból a zsenialitás csúcsának is tekinthető, hogy a pénzváltót jól elrejtik a terem belsejében, így ha el akarsz sétálni a zsével, kapásból kétszer kell megtenned a kanyargós utat a rengeteg hívogató szerencsejáték erdejében.

(Fotó: Getty, Wikimedia Commons, Pomegranate02, Mark Kaletka, Paul Hudson, Brian Gratwicke)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.