Folyékony télikabátok – Levesek a hideg ellen
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

"Levesek készülnek porból, így lettem én is egy új kor hajnalán" – énekelte Lovasi András tizenhét éven át a Kispál és a Borz élén. De mi van, ha épp nem másnaposságot gyógyítunk valami istant bögréssel, kint tombol a hideg, és a nagymama húslevese is elérhetetlen messzeségben van? Öt lélekmelegítő megoldást ajánlunk, lelőhelyekkel együtt.

KisParázs Thai leves és Wok Bár: tom kha gai

A thai és laoszi konyha szerelemgyereke a tom kha kai (vagy gai). Míg előbbi kaporral, utóbbi korianderrel készíti, de lényeg változatlan: egy kókusztejjel, galangával és citromfűvel készülő csirkeleves, ami a wokban megkapatott friss chili tesz enyhén pikánssá. Létezik sertéshússal, tofuval vagy tengeri herkentyűkből készülő variánsa is, de az általunk már többször körülrajongott KisParázsban a tofust ne keressük. A többit viszont annál inkább!

KisParázs Thai leves és Wok Bár

Tom Kha kai/pla leves: 750 forint
Budapest VII., Kazinczy utca 7.

Leves.: Paradicsomleves

A Leves. előtt álló folyamatos sor csak azt bizonyítja, bevált a recept: a belvárosi közönség vevő a folyékony étteremre. Igazából majdnem mindegy, mit választunk a menüről, de a forró paradicsomleves garantáltan jót tesz a szervezetnek! A Leves. életérzésben bizonyítottan haladó szintet képvisel, de nem csak nyáron, hanem télen is tuti, hiszen a bazsalikomos paradicsomleves például olyan megoldás, ami a húst kevésbé favorizálókat is képes felmelegíteni.

Leves.

Bazsalikomos paradicsomleves baguette-tel: 790 forint
Budapest V.,Vámház körút 14. 

Wang Mester Kínai Konyhája: kínai csípős–savanyú leves

Ez a leves Kína egyik legjobb találmánya, Budapesten a kínai konyha nem hivatalos nagykövete, Wang mester készíti a legjobban. Igaz, erre hitelesített bizonyítékaink nincsenek, de amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője, addig mi ezt fogjuk híresztelni. A lexikonok szerint Peking és Szecsuán tartomány is a magáénak vallja, és mivel Wang mester étterme utóbbi régió konyháját viszi, ezért itt a csípős jelzőt bizony komolyan kell venni! Egy ilyen folyékony halmazállapotú lángcsóva elfogyasztása után úgy érezhetjük, hogy mínusz húszfokos hideget is képesek vagyunk elviselni – akár egy szál atlétában.

Wang Mester Kínai Konyhája

Csípős-savanyú leves: 420 forint.
Budapest IX., Telepy u. 24.

Trombitás Söröző: bográcsgulyás

Egy jó bográcsgulyás komplett étkezések kiváltására is alkalmas, és ha nem sajnálták belőle a paprikát, jól csúszik hozzá a vörösbor is. Vagy éppen a sör, ami a Trombitás fő profilja lenne, ha nem cáfolná ezt a gazdag étlap. Az étel apró bográcsban érkezik, mellette bőséges mennyiségű kenyér, és persze annyi csípős, amit a nyálkahártyánk elbír. Ha még mindig felidegesít a Moszkva tér átnevezése, ez lehet a gyógyír!

Trombitás Söröző

Bográcsgulyás: 750 forint
Budapest II., Margit körút 101.

Iguana: jalepeno sajtkrémleves

Úgy tűnik, a legjobb levesek hőmérsékletét a csípős paprikák valamelyik variánsa tekeri fel tizenegyre, de ennek csak örülhetünk az esős hidegben. A sajtkrémleves lágyságát Mexikó egyik legkedveltebb exportterméke, a jalapeno paprika teszi kicsit karcosabbá. Az élvezetnek ezúttal a vegetáriánusok is hódolhatnak. Aztán jöhet rá egy jó tequila!

Iguana

Jalapeno sajtkrémleves: 840 forint
Budapest V., Zoltán utca 16.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Puska, gulyás, sörétes – Kipróbáltuk a skeet lövészetet

(Fotók: Food Thinkers, The Culinary GeekAleksej Leonov)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.