Kamillavirággal értelmezett újra egy több száz éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde.

Valamikor, több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, vagy másnéven witbiert. A sokszor csak fehér sörnek is nevezett típus a történelem során többször is teljesen eltűnt, napjainkban azonban ismét nagyon trendinek számít, igen népszerű a különleges sörök kedvelőinek körében.

Több száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt általános a komló használata a sörfőzésben, így a fehér búzasör sem a sörök keserűségéért felelő hozzávalóról szól, sokkal inkább a különleges sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények alkotta ízharmóniáról.

A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, klasszikusan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat.

Pannonhalmán nagyjából fél év kísérletezés és receptfejlesztés után alakult ki a sör különleges íze, a fűszerességét kamillával élénkítették tovább. Így kóstolva valóban megfigyelhető, hogy a jellegzetes korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut.

„Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is” – mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester, aki azt is elárulta, hogy a kamilla, a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül hozzá az italhoz.

A sör, amelynek gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten – 5-7°C-on – mutatják meg magukat leginkább, már elérhető azokban a webshopokon és boltokban, ahol a Pannonhalmi Főapátság sörcsaládjának többi tagja – a Blonde, a Dubbel, a Tripel és a Quadrupel – is megvásárolható.

Ez is egy különleges sör:

És ezt olvastad már?
Kézcsók a gépmesternek! Feliratok a hetvenes-nyolcvanas évekből