Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül az egyesült államokbeli Texas államban hétfőn a szokatlan hideg miatt. Az évtizedes rekordokat döntő hideg, a havazás és jegesedés miatt káosz alakult ki az utakon és a légiközlekedésben Így vasárnap este vészhelyzetet hirdettek Texasban, hogy a kormány szövetségi támogatást tudjon adni az extrém téli időjárás okozta károk felszámolásához.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg ne üljenek autóba, miközben a közösségi médiában az utakon csúszkáló személygépkocsikról és teherautókról jelentek meg videók. A houstoni Bush Intercontinental repülőteret lezárták és az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot is törölték.

A houstoni Intercontinental repülőtéren hétfőn reggel mínusz 8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, ami a leghidegebb mért érték 1989. december 23. óta.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kedd reggeli alsó érték akár mínusz 11 Celsius-fok is lehet. „A veszélyes, életeket és vagyont is fenyegető, nagyon hideg időjárás akkor is folytatódik, amikor csapadék már nem fog esni” – írta közleményében a houstoni időjárási szolgálat.

Nem épp így képzelné el az ember a tengerpartot a trópusokon

Texast már vasárnap figyelmeztették a szakemberek a viharos téli időjárás veszélyeire. A nagy mennyiségű jégre és hóra vonatkozó figyelmeztetéseket hétfőn kiterjesztették Arkansas állam egész területére, valamint Louisiana, Mississippi és Alabama nagy részére is.

Így fest jelenleg Dallas

Texasban a rendkívüli hideg miatti rekordmagas áramhasználat kimaradásokat okozott. Az egyik legnagyobb – 10 millió ügyfelet kiszolgáló – villamosenergia-szolgáltató, az Oncor hétfőn reggel közölte, hogy az áramellátás hiánya miatt az eredetileg vártnál jóval hosszabb áramkimaradásokra kell számítani. Dallasban hétfőn reggel mínusz 15 Celsius-fokot mértek, ami 1989 óta a leghidegebb hőmérséklet. A Dallas-Fort Worth Nemzetközi Repülőtéren eddig több mint 760 járatot töröltek.

Minket is érintett az extrém hideg, de azért Közép-Európában ez megszokottabb:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Egy ötletünk van, hogy ne vonja el a figyelmed Szvetlana