Egyre több lakásban van klímaberendezés, ez látszik az adatokból is.

Új rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden: a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerdán. Az eddigi rekord 6633 megawatt volt 2019. június 27-én, 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett.

A nyári csúcsfogyasztás mögött a klimatizálás terjedése áll, a mostani rekord is az esti órákban született, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett, a háztartási klímaberendezések is működtek.

A Mavir szakértői szerint – mivel a kánikula tartósnak ígérkezik –, nem zárható ki, hogy a következő napokban újabb áramfogyasztási rekordok születhetnek.

Felfújható kerti medencében hűsíti magát egy férfi Rákospalotán június 19-én, aznap, amikor életbe lépett a hőségriasztás

Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja idén február 12-én volt: 17:45 és 18:00 között az az előző nap kezdődött markáns lehűlés miatt az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Mavir, MTI. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

És ezt olvastad már?
A világ egyik leggazdagabb embere szétcsapott a babakék számlapos órákkal bohóckodók között