Megmérték a Föld belsejének hőmérsékletét: nagyon forró
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Közvetlenül nem lehet megmérni, megoldották másképp.

Megmérték a Föld belsejének hőmérsékletét az óceáni hátságok mentén, a víz alatti vulkanikus területeken a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, és ez alapján elkészítették a Föld belsejének hőmérsékleti térképét az óceáni hátságok mentén. Ott viszonylag állandó, mintegy 1350 Celsius-fokos a hőmérséklet, de egyes forró hőpontoknál elérheti az 1600 Celsius-fokot is.

„A hőáramlás és a lemeztektonika nagyon fontos folyamatok a Föld formálódásában. A hátságok láncolata mentén uralkodó hőmérsékletek ismerete alapvető kritérium a bolygó mint hőtermelő, és annak megértéséhez, miként különbözik a Föld más bolygóktól, és hogyan képes az élet fenntartására” – mondta Stephanie Brown Krein, az MIT föld-, légkör- és bolygókutató karának munkatársa.

Képtelenség azonban közvetlenül mérni a hőmérsékletet több ezernyi kilométerrel a felszín alatt. Krein és kollégái egy új algoritmust fejlesztettek, a ReversePetrogent, amellyel képesek visszakövetni az időben egy kőzet kémiai történelmét, azonosítani eredeti összetételét, és meghatározni azt a hőmérsékletet, amelyen eredetileg megolvadt a felszín alatt, a köpenyben.

A tudósok a több mint 70 ezer kilométer hosszan húzódó víz alatti vulkánrendszer mentén több évtized alatt gyűjtött több mint 13 500 kőzetmintára alkalmazták az új algoritmust. Az óceáni hátságok azok a régiók, ahol a tektonikai lemezek eltávolodnak egymástól a Föld köpenyéből kilökődő anyag ereje hatására. Ezt a folyamatot a felszín alatti hőmérséklet tartja mozgásban.

„Ezeknek a dinamikáknak a megértése segíthet annak meghatározásában, hogyan alakultak ki és változtak a kontinensek a Földön, és mikor kezdődött a szubdukció (amikor az egyik lemez a másik alá bukik) és a lemeztektonika. Ezek mind kritikus jelentőségűek az összetett élet számára” – mondta Krein.

A cikkben eredetileg az szerepelt, hogy képtelenség több tízezer kilométer mélyen hőmérsékletet mérni a Föld felszíne alatt – tényleg képtelenség, hiszen a Föld átmérője 6371 kilométer. Az sem mentség, hogy az MTI-hírben írtak hülyeséget; elnézést kérünk, nem bírjuk már az éjszakázást. 

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.