Megnyílt az Élesztő, a sörforradalom legerősebb bástyája
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Trafó melletti Tűzoltó utca 22. alatti épület üvegfúvóműhelyként kezdte, majd közönséges parkolóvá fokozták le, hogy aztán kocsmaként szülessen újjá. A Tündérgyárnak ugyan vége, de a helyén nyílt Élesztő egy olyan kezdeményezés, melyre nemigen volt még példa Magyarországon. Romkocsma a legjobb sörökkel, hostel, kávézó, sörfőzőiskola, színházterem, hogy a huszonkettes szám végre újra megteljen élettel.

Amikor pár hete az akkor hivatalosan még meg sem nyitott Léhűtőben kortyoltuk a Keserű Mézet a Gozsdu sarkán a pincében, már az járt a fejemben, vajon sikerül-e összehoznia Bart Daninak (a Főzdefeszt főszervezőjének) saját kocsmáját a szezon kezdetére. Lelkesedéből és ötletekből egy percig sem volt hiány, de a romos Tündérgyárból tizenhét csapos álomkocsmát varázsolni a multik segítsége nélkül nem kis feladat.

Persze ezért vannak a jó barátok. Az Élesztőbe munka után, este nyolc körül belépve a hatalmas soron kívül az lepett meg, hogy valójában kész lett. Nem léptem szögekbe, volt világítás, és minden csapból folyt a sör. Ennél több nem is kell. Daniéknak hatalmas kézfogás járt. Délután négykor még tapétáztak.

A sort kiállva hirtelen a sebesen pörgő pultnál találtam magam, és Kiss Tomi (Hopfanatic) Splash nevű amerikai lagerével kezdtem, melyet cseh komlóval készített, és Budapesten az Élesztőben mutatott be először. A szemközti asztalnál ült, így gyorsan meg is vitattuk a terméket. Kézműves körökben nincs szükség kérdőívekre.

A pultot támasztva végre körülnézhettem rendesen, és örömmel láttam, nem tűnt el az egykori ipari épület bája: az árkádos bejáraton át az udvar hatalmas nyílt tere fogad, melyet a növények és a tetőről lógó világítás tesz igazán vonzóvá.  Jobbra a nagy pult tizenhét csillogó csappal, szemben a színpadról halkan szól a jazz, előtte és balra az asztalok, melyekből ezen az estén a későn érkezőknek garantáltan nem jutott hely. Az Élesztő mindenkit megmozgatott.

Később, már az általam is zsűrizett házisörfőző verseny győztesének Távoli Galaxis IPA-jával a kezemben sikerült a főkolomposokat is elkapni egy pár percre, így kiderült, mit tartogat az Élesztő a jövőre nézve.

A magyar kézműves sörökön túl (melyek közül ezúttal a Hopfanatic, Róth Zoltán, a Bors, Bandusz, a Békésszentandrási, a Stari, a Fóti, a Csobánkai, a Brandecker és az általunk is tesztelt Legenda Sörfőzde főzetei kerültek csapra) Londonnal összekötve a skót Brewdog és az angol Crate hordói is begurulnak majd a kapun. A sörforradolom terjedését leginkább a Home Brew Bar segíti majd, ahol a házi sörök bemutatása mellett az otthoni sörfőzés technikáját is elleshetik majd az érdeklődők.

A hostel és a lakásétterem tovább bővítik az Élesztő-komplexum funkcióinak listáját, míg a hamarosan nyíló kávézó az alkohol helyett koffeinre vágyók arcára csalhat mosolyt.

A móka természetesen nem ért véget a pénteki nyitóbulival. Az Élesztő egész hétvégén át ünnepel, és persze lehetőséget ad arra, hogy magukkal a sörfőzőkkel vitassuk meg a poharunkban táncoló rejtélyes habkoronát. Szombaton a Legenda és a Hopfanatic, vasárnap Németh Gábor sörkoktéljai és a Stari új búzasöre, a White Horse premiere miatt érdemes a Tűzoltó utcába kanyarodni.

Ez a nyár élesztős lesz.

Cím: Budapest IX. ker., Tűzoltó u. 22.

(A szerző fotói.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.