Több mint négyezer tonna sittől is megszabadítják a természetvédelmi területet.

A Tétényi-fennsík Budapesthez, Budaörsi-Kamaraerdőhöz, Törökbálinthoz, Diósdhoz és Érdhez tartozó, mintegy másfél négyzetkilométeres mészkőfennsík. Védett természetvédelmi terület, negyvenöt védett vagy fokozottan védett növényfaj és mintegy nyolcvan védett állat otthona.

A fennsíkon átvezető Kamaraerdei út emellett türelmi zónaként is funkcionál, az autóval megközelíthető részeket pedig illegális szemétlerakónak használják sokan. Évtizedekkel ezelőtt katonai célú épületek is álltak ott, amelyeket rég lebontottak, ám a környezeti és fenntarthatósági szempontokat mellőzve, a törmeléket pedig otthagyták.

A Tétényi-fennsík a bajszos sármány legjelentősebb telelőhelye Budapesten. A fokozottan védett madárfaj természetvédelki értéke 100 ezer forint

Azonkívül, hogy a mellékutak jó részét beton terelőelemekkel lezárták a forgalom – de főleg az illegális szemétlerakók elől –, a hatóságok nem sokat tettek a környékért az utóbbi időben. A főváros közműcége nekifutott a feladatnak.

Két nagyobb területen, összesen kb. 2700 köbméter (több mint 4100 tonna) illegálisan lerakott építési törmeléket szállítottak el. A munkát nehezítette, hogy a sittet sűrű, jórészt tájidegen növényzet nőtte be, gépekkel pedig csak a fagyott talajon lehetett behajtani, hogy ne sérüljön a természetvédelmi terület talajtakarója.

A Főkert munkatársai elvégezték a helyszíni bejáráson kijelölt közlekedési útvonalon a belógó ágak metszését, valamint kikarózták a teherautók által kizárólagosan használható nyomvonal határait. Ahogy visszavágták a cserjéket, a Kamaraerdei út közelében további nagy mennyiségű elszórt szemét került elő.

A szemetet összetakarították, de már másnapra újabb kupacok jelentek meg.

Megint összeszedték, a törmeléket pedig– az előírások szerinti laborvizsgálatokat követően – az FKF Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjába szállították további kezelésre.

A sitt egy része még a területen van, folytatódik az eltávolítása, utána rekultiválják a munkagépek által használt útvonalakat. A területet pedig kitáblázták, hátha az utolsó pillanatban meggondolják magukat azok, akik már ott állnak egy kupac, illegális lerakásra odafuvarozott hulladékkal.

Ez is érdekelhet:

(Forrás, fotó: BKM Nonprofit Zrt.)

És ezt olvastad már?
Félreértelmezed a többieket, ha kialvatlan vagy
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne