Azt azért nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a tavaszi-nyári időszakban könnyebb egészséges(ebb)en étkezni, már csak azért is, mert ebben az időszakban bővelkedünk a leginkább a zöldségekben. Persze a nagy klasszikusokon, mint paradicsomon, paprikán, kigyóuborkán és jégsalátán túl is van élet, vagyis zöldség.

Most mondunk is három méltatlanul mellőzött zöldséget, amikkel felturbózhatod a szervezeted:

Rebarbara

A rebarbara már abból a szempontból is érdekes, hogy nem a gyökerét, nem a levelét és nem is a termését fogyasztjuk, hanem a pirosas-rózsaszínes (lédús) szárát. Íze markánsan savanykás, ezért jellemzően gyümölcsökkel szokták inkább fogyasztani, de kompótot, lekvárt és mártást is szoktak belőle készíteni, illetve a nyár italában, a limonádéban is jól mutat.

Nagyon is jót teszel vele a szervezetednek: magas az A-, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma, ásványi anyagokban is gazdag (kálcium, kálium, magnézium, cink, vas), antioxidánsokban és hasznos növényi rostban is bővelkedik, mindezek mellett alacsony a kalória- és szénhidrátartalma.

Okra

Nem meglepő, ha már itthon is belefutottál már az éretlen paprikára hasonlító, ropogós héjú, halványzöld színű, afrikai növénybe, az okrába, ugyanis egyre inkább kezd bejönni a köztudatba. Íze enyhe, vagyis a fűszerezést elviseli, éppen ezért felhasználása elég sokféle lehet a konyhában: párolva, sütve, levesként és akár húspótlóként is megállja a helyét.

Mivel zöldség, ez azt is jelenti, hogy szervezeted hálás lesz érte. Persze, hiszen magas a C- és a K-vitamin-, a rost-, a vas, a magnézium és a kalciumtartalma, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is.

Fokhagymaszár

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a fokhagymának van szára, az viszont már kevésbé van a köztudatban, hogy ez az élénkzöld, vékony és kacskaringós szár – amivel jellemzően csokorba kötve találkozhatsz inkább a piacokon, mint az áruházak polcain – ehető is. Íze leginkább a metélőhagymáéhoz hasonlít, persze a fokhagymasága eltéveszthetetlenül kiérezhető. Nyersen, párolva és főzve is fogyasztható vagy ízesítésre (a fokhagyma helyett salátákba).

Nyilván egészséges, hiszen köze van a (fok)hagymához: a szív- és az érrendszered hálás lesz érte, viszont ha a hagymás szájszag miatt aggódsz, akkor petre­zselyem- vagy zellerlevéllel segíthet azt semlegesíteni.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Így változott a vállalkozói kultúra az elmúlt 20 évben Magyarországon
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő