Ez az ország történetének legnagyobb környezeti katasztrófája.

Egy Srí Lanka nyugati partvidéke mellett történt baleset miatt a környéket belepték az apró, szálló műanyagdarabok és egyéb mérgező, műanyag törmelékek. Egy szingapúri konténerszállítón robbanás történt, aminek következtében a műanya egy része elégett, a többi pedig szétszóródott a part közelében.

A helyiek azt vették észre, hogy fehér hóhoz hasonlító finom darabok esnek az égből.

A mérgező anyagot a víz a partra mosta, Srí Lanka hadserege megkezdte a környék megtisztítását.

Az MV X-Press Pearl hajó robbanása miatt kialakult környezetszennyezés csaknem az ország egész nyugati részét érinti, a szakértők szerint ez az eset Srí Lanka történetének legnagyobb környezeti katasztrófája.

Ennek az esetnek a hatásai hosszútávon lehetnek a legfájóbbak, a környéken honos élővilág valószínűleg súlyos károkat fog szenvedni a mérgezés következtében.

A roncsokból kiszivárgott vegyszerek mellett komoly problémát okoz majd a több mint 78 tonnányi műanyag szemcse, ami jelenleg hóként borít be egyes, még meg nem tisztított területeket.

A szakértők szerint gyors megoldás nincs, ezeket a szemcséket a homokos területekről képtelenség teljesen eltávolítani, a nagyját megpróbálják összeszedni, amennyire csak lehet megtisztítják a partszakaszt, de a katasztrófa már bekövetkezett.

Futurism; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a lány komoly érv lenne Bali mellett