Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Most megállt a hüvelykujjad a telefonodon, igaz? Pedig a kérdés eléggé adja magát: a nőknél konkrét funkciót tölt be szoptatáskor, viszont a férfiaknak semmi evolúciós oka nem kéne, hogy legyen mellbimbójuk. Akkor miért is figyel ott a két bimbi? Mielőtt megzakkannál, feltárjuk a rejtélyt.

Ha egy férfi nem szenved valamilyen különös betegségben – például egy tumor az agyalapi mirigyen – akkor nincs elég prolaktin a szervezetében a tejtermelődéshez. De ha semmilyen célja nincsen a férfi mellbimbónak, mivel nem tudja szoptatni az újszülötteket, akkor miért is van neki? A kérdésre a választ az embriókorban kell keresni.

Az emberek melegvérű, szőrös gerincesek, akik levegőt lélegeznek és tejet termelnek az utódok táplálásának céljából: emlősök, akiknek emlői vannak, ahogy a szó is utal rá. Az embrió fejlődésének negyedik hetéig a férfi és a női embrió egyformán alakul – egészen addig, amíg az Y kromoszóma, az ivart meghatározó szexkromoszóma meg nem jelenik. Azonban az ivarmirigyek kialakulása erősen konzervált az emlős fajoknál, így ezek már a korai, nem-specifikus fejlődési folyamatok előtt létrejönnek.

Az embrió fejlődésének nyolcadik hetében kezdenek csak el kialakulni a nemek: a férfi embrió tesztoszteront kezd termelni, mellyel képes befolyásolni a más nemre vonatkozó tulajdonságok megjelenését a test(b)en.

 

Tehát mind a férfiak, mind a nők rendelkeznek mellekkel, melyek ugyanabból az embriós szövetből alakulnak ki, azonban a kamaszkor folyamán a női nemi hormonok – főleg az ösztrogén – hatására mellek megnövekednek, mely nem fordul elő férfiaknál (leszámítva Bobot:)

Szóval miért is van a férfiaknak mellbimbójuk? Nincsen rá semmilyen funkcionális magyarázat. Úgy fest, a mellbimbó már azelőtt kialakul, hogy eldőlne, az embrióból fiú vagy lány fog születni, úgyhogy nem kell evolúciós okokat keresnünk a férfi mellbimbó létezése körül. Köszönjük a figyelmet, ma is tanultunk valamit.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.