A spanyol Florencio Sanchidrián hivatalos titulusa cortador de jamones, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy sonkák felvágója. Na igen, egy pettyet viccesen hangzik, de ha eláruljuk, hogy mestersége leghíresebbjeként Florencio egyetlen sonka felszeleteléséért egymillió forintot kap kézhez, máris nincs kedved körberöhögni.

Florencio akkora név, hogy szelt már hajszálvékonyra sonkát Barack Obamának, a spanyol királynak és Robert De Nironak is. Ha egy híresség úgy szeretne élvezni egy jó ibériai jamónt, ahogy azt a készítője szerette volna, akkor emberünket kéreti az asztala mellé.

Nem csoda, ha kíváncsi vagy, hogyan lehet betörni a bizniszbe. Egy interjúban Florencio elárulta, hogy egyszerű pincérként kezdte az ipart, mígnem egyik nap a szakács megkérte arra, hogy vágjon föl egy sonkát, a művelet pedig annyira bejött neki, hogy elkezdte gyakorolni. Több hónapnyi szeletelés után eldöntötte, hogy – saját szavaival élve – egész testét és lelkét ennek a gyönyörű hivatásnak fogja szentelni. A mesterség lényege szerinte nem más, mint hogy az igazi cortador de jamones felismeri az igazán jó minőségű ibériai sonkát, és képes azt profi módon tálalni a vendég részére.

Épp emiatt attól még nem leszel hivatásos sonkaszeletelő sztár, hogy ügyesen aprítasz föl húskészítményeket. Florencio szerint egy igazi cortador mindent tud arról a sonkáról, ami elé kerül. Tudja, hol élt a sertés, milyen takarmányon nevelkedett, hogyan dolgozták fel, milyen fűszerezést, kezelést kapott a húsa. Ehhez a szeletelés előtt tudni kell ellenőrizni a minőséget, a származást jelölő bélyegzőket és egyéb tanúsítványokat. Egy jó szeletelő a sonkaszeletek vékonyságával képes manipulálni a termék fogyasztásának élményét, miközben még a vendégeket is érdekes infókkal bombázza, amennyiben azok igényt tartanak némi kalauzolásra.

A spanyol jamón egyébként teljesen más, mint az olasz prosciutto, mivel erre a sonkára vonatkozik az egyik legszigorúbb előírási rendszer Európában. Több fajtáját is megkülönböztetik attól függően, milyen sertésből és hol készült, de még a szerint is csoportosítják a fajtákat, hogy mit evett a disznó a nevelés során. Szóval nem annyira egyszerű ez, mint amilyennek hangzik, de azért egyetemet sem kell elvégezni hozzá.

Florencio egyébként úgy lett ekkora sztárszeletelő, hogy nem csak szeletel, de részt vesz a minőségellenőrzésben is, és miután kinevezte magát sonka-nagykövetnek, a nyakába vette a világot. Ma már öt kontinensen népszerűsíti a jamónt, amiért természetesen szintén rengeteg pénzt kap.

A tanulság tehát nem más, mint hogy bármit is csinálsz, csináld azt meggyőződéssel, igényesen és teljes elköteleződéssel. Egy sonkaszeletelőből lett milliomosnál nem tudunk erre a kitételre jobb igazolást mutatni.

(via)

És ezt olvastad már?
Barátaik és ellenségeik hangját is felismerik a vízilovak