Most már azt is tudjuk, hogy milyen mértékben határozza meg a genetikai örökségünk a testalkatunkat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy új brit tanulmány megállapította, hogy mintegy 35-40 százalékban örökli a gyerek a szüleitől a testtömegindexét (BMI – a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa), vagyis azt, hogy vékony, átlagos vagy túlsúlyos lesz-e.

A legelhízottabb gyerekek esetében az arány 55-60 százalékra emelkedik, ami azt jelenti, hogy hízásukat több mint felerészben génjeik és családi környezetük határozza meg. A Sussexi Egyetem vezette kutatás hat ország – Nagy-Britannia, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Indonézia, Spanyolország és Mexikó – nagyjából 100 ezer gyermekének testmagasság- és testsúlyadatait vette alapul.

A BMI örökölhetősége nagyjából állandó

„Az arányok többé-kevésbé minden országban hasonlóak, függetlenül a gazdasági fejlettségtől és iparosodottságtól. A kiválasztott országok között megtalálható az egyik legelhízottabb, az Egyesült Államok, valamint a két legkevésbé túlsúlyos lakosságú ország, Kína és Indonézia is” – magyarázta Peter Dolton, a Sussexi Egyetem professzora.

vagyis az összes tanulmányozott populációban megfigyelhető volt, hogy a szülői hatás a legvékonyabb gyerekeknél a legkisebb, a legkövérebbeknél a legnagyobb.

Az elhízott szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel híznak el

A legvékonyabb gyerekek BMI-jének 10 százaléka apai, 10 százaléka anyai örökség, a legkövérebb gyerekeknél majdnem 30-30 százalék ez az arány.

– tette hozzá a professzor. Úgy vélte, az eredmények fényében újra kell értékelni, hogy az elhízás milyen mértékben családi és genetikai tényezők eredménye, és mennyire egyéni döntéseké.

(forrás: Telegraph, Medical Xpress, Wise Geek, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.