Mutatjuk, hogy vehetsz karórát a bolti árnál sokkal olcsóbban

Antik vagy használt órát venni mindig nagy kaland, az viszont csak rajtad áll, hogy nyerni vagy bukni fogsz rajta.

Az elmúlt években az „órabolond” közösség hatalmasra duzzadt, az órázás, mint hobbi elkezdett beszivárogni a köztudatba. Az emberek régóta hordanak órákat, viszont talán még soha nem született annyi cikk, videó és podcast ebben a témában, mint az elmúlt tíz évben.

Ezzel szemben ma már az a helyzet, hogy ha szeretnénk többet megtudni mondjuk az első automata kronográfról, akkor el tudunk olvasni a témában legalább tizenöt cikket és még legalább ennyi remek blogbejegyzést. Nemcsak az órás oldalak és bloggerek száma nőtt meg, hanem értelemszerűen azok is többen lettek, akik elkezdtek órákat vásárolni. Az új órások generáció kényelmes helyzetben van: az internetnek hála ma már olyan modellek váltak elérhetővé számunkra, amikhez korábban esélyünk sem lett volna hozzáférni.

Online kincsvadászat

Az órások korábban a piacokon keresgélve markolták fel a legnagyobb kincseket, de ez a helyzet megváltozott: az online piactér lett az órázás középpontja. Ha modern órát szeretnénk venni, akkor először mindenképp érdemes felkukkantani mondjuk a Vaterára, mivel általánosságban elmondható, hogy az óramárkák használt piaci ára nagyon puha. Ez azt jelenti, hogy a bolti árnál jóval kedvezőbben juthatunk hozzá remek női vagy férfi karórákhoz. Ugyanez igaz az antik darabokra is: a használt piacokon általában a vintage órákkal lehet a legnagyobbat nyerni, mivel simán előfordulhat, hogy egy rosszul befotózott, elsőre kicsit kopottnak tűnő óra valójában egy igazi kincs.

A Vaterától megtudtuk, hogy a férfi modellek közül a legtöbben a Casio, a Seiko, a Doxa, a Poljot és a Rolex modellek közül találtak gazdára, míg a női kivitelűek közül a Swatch, az Avon, a Seiko, a Tissot és a Casio a népszerűségi sorrend. Egyelőre leginkább férfiak vadászerületének tűnik ez az online piactér, az eladott karórák 84 százaléka férfi modell, csupán 13 százalék női, a fennmaradó pedig uniszex kivitelű - ilyen például sok mai okosóra.

Mit keressünk?

A legfontosabb szabály, hogy mindig olyan órát vegyünk, ami tetszik nekünk, különben az egész vásárlás értelmét veszíti. Ne vegyünk órát befektetésnek, mivel nagy eséllyel nem fogunk rajta keresni. Az online piactér nem túl hálás terep a laikusoknak, de egy kis felkészültséggel ki lehet kerülni a nagyobb buktatókat, a következő pontokban összefoglaljuk, milyen kategóriákban érdemes nézelődni.

Orosz csodák

A szovjet óragyártás számtalan érdekes óramárkát termelt ki magából az elmúlt évszázadban. Általában mesés számlapok és gyönyörű tipográfia jellemzi az orosz „dress” órákat. Aki ilyen ketyegőt szeretne a csuklójára, az antik Poljot vagy Raketa órákat nézegessen. Azt szokták mondani, hogy az antik orosz órák megjelenésben megvernek nagyon sok nyugati márkát, az áruk pedig a töredéke a svájci versenytársakénak. Elnézve ennek a Poljotnak a számlapját, lehet ebben valami:

De az szovjetek nemcsak finom, elegáns órákat gyártottak, hanem olyan igazi oroszos órákat is. A Wostok tökéletesen bemutatja, mit értek ez alatt. A Wostok búvárórái túlzás nélkül legendásak, rengetegen imádják őket mert konkrétan úgy néznek ki, mint egy régi, nyolcvanas évekbeli szovjet tengeralattjáró. A Wostok Amphibian nemcsak úgy néz ki, mintha elpusztíthatatlan lenne, hanem lényegében az is. Ezek az órák lehet, hogy nem mutatnak jól bőr szíjon és nem lehet őket felvenni öltönyhöz, mint a manapság divatos „desk divereket”, de egy valamit nagyon tudnak, méghozzá merülni: olyan Amphibian nincs a piacon ami ne tudná legalább a 200 méteres vízállóságot.

A legendás szovjet űrkutatáshoz természetesen tartoznak legendás szovjet órák is. Alapvetően két ikonikus modell is van ebből az időszakból. Az egyik a világ első űrsétáját végrehajtó Jurij Gagarin órája, egy Poljot Sturmanskie. Ezeknek a vintage modelleknek az árai ma már az egekbe szöktek, de a Poljot kiadott egy ebből a verzióból egy új modellt is, azokat egy fokkal könnyebben lehet beszerezni.

A másik világűrt megjárt legendás szovjet óra lényegében a ruszki Speedmaster.  A Poljot Strela mai szemmel már inkább finom, elegáns óráknak tűnnik, de akkoriban komoly feladatot ellátó használati tárgy volt. A kronográf funkcióval az asztronauták az üzemanyag elégésének idejét mérték. Ezek az információk elengedhetetlenek voltak akkoriban, mivel rengeteg folyamatot, ami ma már automatizáltan történik, akkor manuálisan végeztek. Ezek a kronók nem olcsók, a tökéletes álltapotban lévő vintage modellek jóval 300 ezer forint fölött mennek, de itthon olykor felbukkannak egész jó áron. Ezekből is létezik modern verzió, azokat 200 ezer forint alatt meg lehet venni.

Svájci szépségek

A svájci óragyártást nagy valószínűséggel senkinek nem kell bemutatni, viszont az hatalmas tévhit, hogy csak méregdrágán vehetünk magunknak svájci órát. Bizonyos vintage darabok egészen jó áron mennek, ha pedig kicsit engedünk az igényeinkből, akkor remek svájci kvarcórákkal gazdagíthatjuk a gyűjteményünket. Kezdjük az antik darabokkal.

A Doxa volt az a nyugati márka, amit hellyel-közzel be lehetett szerezni Magyarországon a rendszerváltás előtt is. A Doxa brand egyébként a világon nagyjából mindenhol a búvárórákról híresült el, de itthon a finom, elegáns darabok váltak népszerűvé. Itthon elképesztően sok Doxa forog az online piacokon és rengeteg jó dealre lehet rábukkanni. A Doxák mellett érdemes megemlíteni még a Marvinokat is, amik nagyon hasonló minőséget képviselnek, de kicsivel olcsóbbak.

Az órások körében hatalmas a sznobizmus a kvarcórákkal kapcsolatban, pedig az a helyzet, hogy a svájci márkák legjobb dealjei az elemes órák, amik általában legalább olyan jó építések, mint a mechanikus verziók. A Tissot-nak és a Certinának például remek modelljei vannak, a Tissot Gentleman kvarc verziója tökéletes mindennapi óra, a Certinánál pedig van egy egész termékcsaládnyi elérhető árú, remek óra, amikre mindenképp érdemes ránézni. Ezeknek a modelleknek az automata megfelelőik 300 ezer forint körül mozognak, a kvarcokat viszont fel lehet markolni kicsivel több mint 100 ezer forintért is akár.

Verhetetlen japánok

A japán óragyártás alatt általában a legtöbben csak a Seikót értik, pedig a Seiko mellett vannak még olyan brandek, amik remek minőséget kínálnak nagyon jó áron. Viszonylag keveseknek jut eszébe az Orient és a Citizen, ha Japánról beszélünk, pedig ha tudnák, milyen jó dealeket lehet kifogni. Akárhogy is, kezdjük most a legnagyobb japán branddel.

A Seiko a mérete és gyártókapacitása révén 100 ezer forint körüli áron képes saját szerkezetes órákat gyártani nagyon jó minőségben. Ha például egy Seiko Presage Cocktail time modell számlapjára egy svájci gyártó neve lenne írva, simán elkérhetnék érte az ára dupláját is. Ezek az órák sokszor keringnek használtan az internetes piacokon jóval a bolti ár alatt, érdemes rájuk kukkantani.

Ha viszont tényleg verhetetlen áron szeretnénk automata órát venni, akkor az Orient felé kell vennünk az irányt. Az Orientet egyébként a Seikóhoz tartozó Epson Corp birtokolja, ami azért érdekes, mert a Seiko ahogy elkezdte emelni az árait, úgy az Orientek elkezdtek szépen a helyükbe lépni.

A zafírt külön érdemes kiemelni, mivel az ennél az óránál drágább árkategóriában fekvő Seikók sincsenek felszerelve a legerősebbnek számító kristállyal. A Seiko órák közép illetve alsóbb kategóriája mind Hardlexszel van felszerelve, ami a gyártó saját fejlesztésű kristálya.

Mennyit ér az órám?

A online piacok nemcsak arra valók, hogy órákat vegyünk vagy eladjunk rajtuk, hanem kutatásra is lehet használni őket. Rengetegen vagyunk úgy, hogy ránk maradnak olyan órák, amikről fogalmunk sincs, hogy mennyit érhetnek. Ekkor érdemes leülni és keresgélni kicsit az eladó órák között, hogy legalább fogalmunk legyen arról, hogy milyen modell került hozzánk. Ha kicsit szemfülesek vagyunk, akkor akár a pontos típust is meghatározhatjuk. A keresgélés persze nem helyettesíti azt, ha egy órás átnézi az örökölt óránkat, de legalább közelebb kerülünk az igazsághoz.

2014-ben a legnagyobb magyar online piactéren 1 460 000 forintért cserélt gazdát egy Rolex GMT Master II. Ezek az órák a lünettakonfigurációtól függően (egyes variációk, például a kék-piros Pepsi vagy a fekete-kék Batman több pénzt érnek) a másodlagos piacokon elérhetik a 4 vagy akár a 6 millió forintos árat is. Hasonló a helyzet az Audemars Piguet Royal Oakkal is, ami kicsivel több mint 1,2 millió forintért pörgött a Vaterán a 2010-es évek elején. Ma ezek az órák modelltől függően 8 és 13 millió forint körüli áron kaphatók.

Mi történik, ha átver az eladó?

Bár az online piactereken nagyon jó dealeket lehet kifogni, de nagy hátrányuk, hogy kevés garancia védi a vásárlót. Ha egy facebookos órás csoportban veszünk valamit és az órával valami nincs rendben, akkor csak az eladón múlik, hogy foglalkozik-e a problémánkkal. Másodlagos, úgynevezett grey marketen vásárolni mindig rizikó, kivéve, ha piactér rendelkezik vásárlóvédelemmel.

A Vaterán ez a funkció nemcsak arról szól, hogy szankcionálják az eladót, ha átveri a vásárlót, hanem az oldal az utolsó fillérig kártalanítja a károsultat, magyarán ha nem azt kapjuk, amit az eladó ígért, akkor visszakapjuk a pénzünket. A Vaterán lényegében legalább olyan nyugodtan böngészhetünk az órák között, mintha besétálnánk egy butikba, annyi különbséggel, hogy a bolti ár töredékéért találhatunk remek órákat.

A cikk elkészülését a Vatera.hu támogatta.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.