Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Felejtsük el Donovalyt és Ausztriát, célozzuk be Libanont és Afganisztánt!

Összeállításunkban olyan országokat mutatunk be, amelyek nem éppen a híres síterepeikről ismertek. Pedig a helyet az, hogy ezeken a helyeken is felcsatolhatjuk a lábunkra a sílécet. Induljon is a túra, méghozzá Észak-Koreában.

1. Észak-Korea

Ha egy abszolút, pályán kívüli off piste élményre vágyunk, akkor hagyjuk az Alpokat, és célozzunk be egy különleges helyet. Például Észak-Koreát, ahol pár éve nyitották meg az ország első, külföldiek által is használható síresortját. A Maszikrjong sípálya 2014-ben nyitott, méghozzá azzal a céllal, hogy méltó riválisa legyen a déli szomszédnál található Pjongcsangnak. A terep az 1360 méter magas Teva-hegy oldalában található, és mintegy 110 kilométernyi pályával bír. A helyi propaganda szerint évi 70 ezer látogatójuk van, de szatellitképeken főleg üres sípályák látszanak.

2. Ausztrália

Ez a kontinens méretű sziget nem éppen a hóról híres, főleg nem ezeken a szomorú hetekben, amikor brutális bozóttüzek pusztítanak az ország nyugati részén. A Perisher nevű síterep pont abban az Új-Dél-Walesben található, amit a legsúlyosabban érintenek a tüzek.

Ez a pálya a tavaly év első felében a síelők álma volt, ugyanis majdnem két méteres hó is előfordult a lejtőin. A szezon minden idők leghosszabbja volt, 136 napon át tartott május 31-től október tizenháromig. A szintén Új-Dél-Walesben található Thredbo és a Tazmániai Mount Mawson is menő pályáknak számítanak errefelé.

3. Görögország

Itt az idő, hogy ne csak nyáron menjünk Görögországba és ne csak a strandjait nézegessük, hanem a hegyeit is. Például a 2456 méteres magas Parnasszus-hegyet, amelynek 23 sípályája van. A pálya mintegy 200 kilométerre fekszik Athéntól északnyugatra, de ha ez nem annyira jön be, akkor irány az Olimposz hegye, amely 2760 méter magas.

4. Mzaar, Lebanon

A Közel-Keletet a hőséggel és szárazsággal szokásos azonosítani, pedig Libanonban hat síterep is működik. Mzaar alig egy órányira fekszik a fővárostól, Bejrúttól. Ez a legnagyobb terep, és a megépítése Szalim sejk nevéhez fűződik. A száz kilométernyi pályát természetes hó borítja, és itt működik a régió legnagyobb zipline-ja is.

5. Mauna Kea, Hawaii

A Mauna Kea jelentése Fehér-hegy, és 4200 méteres magasságával ez Hawaii legmagasabb hegye. A hegyen lehet síelni és snowboardozni, de leginkább csak ahalódk járnak erre ugyanis nincsenek felvonók, éttermek, és a pályák nehezek. A hegy az őslakosok szemében ráadásul szentnek számít, így a síelőket nem feltétlenül szeretik a helyiek.

6. Hermon-hegy, Izrael

Ötven éve működik a szíriai és libanoni határ közelében Izrael legnagyobb resortja, amit alkalmanként rakétatámadások miatt be kellett zárni. Mindenféle tudású versenyző megtalálhatja itt a számítását, legyen kezdő, középszintű vagy haladó. A 2814 méteres hegyről Pazar kilátás nyílik a környékre.

7. Afganisztán

Bamjan provincia főleg arról híres, hogy a tálibok itt robbantottak föl néhány ősi sziklafalba vájt Buddha-szobrot, de a hely egy kevésbé szégyenletes tény miatt is nevezetes. ez pedig az, hogy itt működik az ország egyetlen sípályája. A Bamjan Síklubot 2011-ben alapította egy svájci újságíró, Christoph Zuercher. Tulajdonképpen nincs messze a fővárostól, Kabultól, de az alapítók szerint mivel az utak nem biztonságosak, érdemes légi úton megközelíteni a lejtőket.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.