Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mit csinálsz akkor, ha egy kivont bankjegyet pár milliméteres darabokra aprítanak? Egy dolgot nem: nem kezded őket újra összeragasztgatni. Kivéve persze, ha rajta a királynő, mert az úgy egészen más.

Az egész előzménye az volt, hogy a Bank of England változtatott a brit bankjegyek dizájnján, így az angol 5 fontos egy ideje a román lej sorsára jutott, ugyanis elkezdték műanyagosítani – papírból készült Elizabeth Fry típusú társát tavaly nyáron vonták ki a forgalomból, és ugyanekkor mutatták be a műanyag 10 fontost is. Az egyik új bankjegyet azonban félrenyomtatták, majd jött a darabolás, Martin John Callanan képzőművész és türelembajnok pedig megmutatta, kellő kitartással és odaadással bármi megoldható. Persze a bank beleegyezésével.

A műanyag pénzre egyébként a britek szerint igencsak megéri áttérni, ugyanis erősebb, hosszabb az élettartama, és az sem tragédia, ha véletlenül kimossuk a nadrággal együtt. Nehezebb hamisítani, a kórokozók nem imádják annyira, és a látássérültek is könnyebben bánnak velük.

Az egyetlen nagyobb hátránya az, hogy macerásabb előállítani, de még mindig jobb a helyzet, mint tíz éve, amikor csupán néhány cég volt képes a műanyag bankjegyek előállítására, és még a technológia sem volt teljesen tökéletes. Na és ne felejtsük el, hogy műanyag, azaz a papírnál nehezebben bomlik le – bár ez a pénz esetében még jól is jöhet, csakhogy kérdés, mi lesz ennyi bankjeggyel azután, hogy ismét ki akarják őket vonni a forgalomból.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.