Kivágták a falból.

A hátteréül szolgáló faldarabbal együtt kivágták és elszállították szerdán azt a Banksy-képet, amelyet a világhírű utcaművész egy nottinghami ház téglafalára festett. A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol.

John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, egy hat számjegyű összegért vásárolta meg a Banksy-képet, amelyet szakemberekkel vágatott ki a házfalból, amivel szerinte jót is tett, mert az az utca ártalmaitól egy műanyag lappal védett kép hosszútávon penészedne és károsodna a szabadban.

Brandler – aki korábban Banksy több más művét, köztük egy Port Talbot-i garázs faláról a Seasons Greetings című alkotást is megszerezte – arról is beszélt, hogy a hulahoppozó kislány képét még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse's Hall Múzeumban.

A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy az értékes falfestmény a településen maradhasson, de „semmilyen opció nem jött be”, ezért végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, mi legyen a téglafal sorsa.

Az önkormányzat, amely kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, úgy tudja, a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette, és a tanács nem is tudott arról, hogy a képet tartalmazó falrész kivágását tervezik.

A Nottingham Post című lap szerint a háztulajdonos megpróbálta eladományozni a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. A névtelenséget kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Lebegő álomrezidencia a hawaii lávamező fölött