Veled is előfordult már, hogy mosás után is rossz szaga maradt a ruháidnak? Mielőtt a csajodat vagy saját magadat hibáztatnád érte, mindenképp olvasd el ezt a cikket! Természetesen vannak rendkívüli esetek, mint például a szennyesben elalvó házi görény, akit kimostak 40 fokon, és bár a kisállatnak szerencsére nem lett semmi baja, a ruháknak futniuk kellett még egy – görénymentes – kört a mosógépben, mert finoman szólva nem voltak a legillatosabbak. De ha nincs házi görényünk, és más háziállatot sem hagytunk a gépben, mégis mi okozhatja a kellemetlen szagot, és mit lehet tenni ellene? A továbbiakban ezekre hozunk néhány példát és tippet.

A frissen mosott ruhák több okból is elveszíthetik kellemes illatukat. Vannak olyan esetek, mint amikor a lakásban dohányzol, vagy ha a konyha közelében teregeted ki a ruhákat. Érdemes szem előtt tartani, hogy ha szmogos környezetben, például egy nagyobb város egyik belső kerületében élsz, jobb a lakásban teregetni az erkély helyett. Már csak azért is, mert a szomszédok akkor szeretnek a legjobban grillezni a teraszon, amikor épp kiraktad száradni a ruhákat. És persze az sem árt, ha néha fürdesz.

De a viccet félretéve, sajnos az is előfordulhat, hogy a rossz szag alapvetően nem „rajta marad” a ruhákon, hanem a mosógépben kerül rájuk. Nézzük, hogy ennek mi lehet az oka, és mit tehetsz ellene!

A rossz szag okozója maga a víz is lehet.

A legtöbb esetben a ruhák azért lesznek mosás után büdösek, mert a víz megreked a szövetben. Ha a nedvesség nem tud távozni, dohos, kellemetlen szag alakulhat ki. Szélsőséges esetben pedig a ruhadarab penészessé is válhat. Ennek a jelenségnek leggyakrabban az az oka, hogy egyszerűen túl sok ideig maradt a gépben a mosás. Ezért jobb, ha a program végén mindig kiteregeted a ruháidat. Ha pedig közbejön valami, inkább vigyél át egy tábla csokit a szomszédnak, és kérd meg, hogy teregessen ki helyetted, mert senki sem szeret büdös cuccokban járni.

Megoldást jelenthet az is, hogy ráfújsz egy flakon dezodort a ruhádra, de mi inkább a megelőzést javasoljuk.

Például azzal, hogy mosás után legalább egy napig nyitva hagyod a mosógép ajtaját. Hiszen a mosógép vizes és meleg közege a gombák és baktériumok melegágya lehet, és ha mosás után a gépet hermetikusan lezárjuk, akkor ebben a párás, nedves levegőben nagyon könnyen szaporodásnak indulhatnak ezek a nemkívánatos, apró élőlények.

Ne felejtsd el időnként kitisztítani a mosógépet, mert a dob és a mosószer-adagoló is lehet koszos és büdös. A szűrőben ragadt szöszökön és hajszálakon pedig ugyancsak kialakulhatnak baktériumtelepek, melyek szintén okozhatják a rossz szagot. Elsőre jó ötletnek tűnhet, hogy ha penész jeleit véled felfedezni a ruhákon, a legmagasabb hőfokon ismét kimosod őket, azonban ez se a ruháknak se a bolygónak nem tesz jót. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ruhadarabot és anyagot nem is szabad magas hőfokon mosni.

Alacsonyabb hőfokon nehéz megszabadulni a baktériumoktól, van azonban egy olyan megoldás, amely szinte minden problémára megoldást jelenthet a mosógép állapotának megőrzésében, ha időben elkezdjük használni.

A Calgon Hygiene Gél például ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.* Semlegesítő hatása pedig védi a mosógép minden fontos részét. Javasolják, hogy használjuk minden mosásnál a vízkő elleni védelem érdekében. Ugyancsak érdemes a Calgon 3az1-ben Gélt is használni, ami pedig megvédi mosógépét a vízkőtől, kosztól és a kellemetlen szagoktól.*

* EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

* Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

* Használja minden mosásnál / ¹ közepesen kemény víz területek alapján

És ezt olvastad már?
Barbarára Békéscsabán is felfigyeltünk, most Svájcban röplabdázik, és még mindig elbűvölő
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő