A téli olimpiák eddigi házigazdáinál – egy kivételével – nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez, állítja egy tanulmány.

A téli olimpiák eddigi huszonegy rendező városa közül jelenleg csupán egy alkalmas rá, hogy az időjárás szempontjából a jövőben is kedvező és biztonságos feltételek mellett adhasson otthont havas-jeges ötkarikás játékoknak

– állítja egy friss tanulmány, amelyet az insidethegames.biz ismertetett, írta meg az MTI.

A portál az elemzésből kiemeli, hogy a helyzet csupán akkor változhat jó irányba, ha megfelelően kezelik a klímaváltozás okozta gondokat.

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói jutottak arra a következtetésre, hogy a globális károsanyag-kibocsátás csökkentésének eddigi kudarca miatt a korábbi rendező városok közül csak egyben – az 1972-ben vendéglátó japán Szapporóban – megfelelőek a klimatikus viszonyok egy jövőbeni téli olimpia lebonyolításához. A kanadai, osztrák és egyesült államokbeli kutatók bevonásával készült tanulmány arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás különösen az északi féltekén korlátozza a játékok megrendezhetőségét.

Ha azonban sikerül elérni a párizsi klímaegyezmény céljait, akkor a megbízható házigazdák száma a globális felmelegedés világszintű mérséklésében nyolcra emelkedne

– áll az analízisben.

A 2015-ben 194 ország által aláírt nemzetközi megállapodásban fő célként fogalmazták meg a károsanyag-kibocsátás csökkentését, és a globális hőmérséklet-emelkedés visszaszorítását, vagyis annak elérését, hogy a Föld légkörének felmelegedését ebben az évszázadban két Celsius-fok alatt tartsák.

A tanulmány szerint a fogadó városok februári átlagos nappali hőmérséklete folyamatosan emelkedett. A rendre februárban sorra kerülő játékokon az:

  • 1920-as és 1950-es évek között 0,4 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet,
  • míg az 1960-as és 1990-es évek között ez az érték 3,1 fokra emelkedett;
  • a 21. században pedig átlagosan 6,3 fokot regisztráltak, és ennyi várható az idei, február 4-én megnyíló pekingi olimpián is.

Ehhez kapcsolódik egy korábbi kutatás is:

(Kiemelt kép: Jean-Claude Killy 1968-ban, Grenoble-ban / Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ha egy zeneszámot küldhetnél Sherinának, melyik lenne az?