Akad belőlük bőven, és ezek nemcsak az emberi egészségre, de a gazdaságra is óriási terhet jelentenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint

évente több mint 600 millió ember betegszik meg és 420 000 ember hal meg baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztásának következtében. A nem biztonságos élelmiszerek előállítása és kereskedelme a Világbank szerint évente 95 milliárd dolláros veszteséget okoz az egész világon.

A WHO pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra:

„Ma, amikor a történelem során eddig sosem látott mennyiségű élelmiszer termeléséről, szállításáról és feldolgozásáról beszélhetünk, tudatosítani kell, hogy az élelmiszer-biztonság mindannyiunk felelőssége”

– mondja a szervezet magyarországi irodájának vezetője, dr. Ledia Lazeri, aki hozzáteszi, ha a jövőben el akarjuk kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek forgalomba kerülését és fogyasztását, akkor az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjének együttműködésére, a kormányzati rendeletek meghozatalára és azok betartására van szükség.

(Forrás: WHO Magyarországi Iroda, Országos Sajtószolgálat (OS), MTI, fotó: Pexels)

És ezt olvastad már?
A Casio és Rubik-kocka összeállnak egy közös G-Shock erejéig