Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudtad, hogy Hollandiában egy fogyatékkal élő az egészségügyi járandóságát évi 12 alkalommal prostituáltra is költheti? Most már tudod. Akkor tudd azt is, hogy Tajvanban viszont magasról tesznek az egészre.

Jöhet a harmadik hasznos info? A fenti nem azért van így, mert a holland állam így akarja társadalombiztosítási pénzekkel élénkíteni a prostitúciót. Egyszerűen azért, mert arrafelé úgy gondolják, hogy mindenkinek joga van az egészséges szexuális élethez. Ezzel szemben Tajvanban – bár az ottani egészségügy a világ egyik legjobbjának számít – a mozgáskorlátozottak testi vágyai tekintetében a társadalombiztosítás apu megvont vállait játssza. Az egész nemtörődömség egyrészről abból fakad, hogy arrafelé a szex még mindig tabutémának számít, másrészről viszont az uralkodó buddhista felfogás szerint azok, akik valamilyen súlyos testi fogyatékossággal születnek, az előző életükben elkövetett bűneikért fizetnek meg ily módon. E két együttható eredményeként mind a közvélekedés, mind az egészségügy szinte aszexuális emberekként tekint a fogyatékkal élőkre.

Ez ellen lépett föl végre a Hand Angel nevű szervezet, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a sérült emberek szexuális izoláltságára. A kényes téma napirendre tűzése már önmagában a célkeresztbe állította a kezdeményezést, de az a helyzet, hogy a szervezet még ennél is messzebbre ment. A programban részt vevő tíz önkéntes ugyanis olyasmivel segíti a rászorulókat, ami nem csak orvosi körökben, de a társadalom egy elég nagy részénél is kiverte a biztosítékot; fogyatékkal élők kézzel történő kielégítését vállalták. Bármennyire is adná magát néhány alulbútorozott poén, ha belegondolsz a dologba, biztosan elmegy a kedved a viccelődéstől.

Az önkéntesek teljesen különböző hátterű nők és férfiak. Van köztük orvostanhallgató, szociális munkás, aktivista, egészséges, mozgássérült, hetero- és homoszexuális egyaránt. A „kezelés” során kizárólag a kezüket használhatják, de egy arcra adott puszi még megengedett. A szolgáltatás teljesen ingyenes, a jelentkezőnek a társadalombiztosítás által súlyos fogyatékkal élőnek nyilvánítottnak kell lennie, de feltétel, hogy az illető szellemileg ép legyen.

A Hand Angel első akciója nagy felzúdulást keltett; egy Andy nevű, izomsorvadásban szenvedő fiatal meleg fiút - akinek még soha nem volt lehetősége megtapasztalni a testiséget – „kicsempészték” a szülei házából, majd egy hotelszobába vitték (lásd a fenti képet), ahol átélhette élete első szexuális élményét. Andy elmondta, hogy nagyon hálás a családjának mindenért, de a túlzott aggodalmaik miatt esélye sem volt arra, hogy bárkivel romantikus kapcsolatba kerüljön. A szervezet 30 éves alapítója olyan evidenciákat mond ki, amikről Tajvanban eddig jobban szerettek tudomást sem venni: „A fogyatékkal élők ugyanazokban a szexuális vágyakban és szükségletekben osztoznak, mint egészséges embertársaik.” A szervezet akciója után Andy teljesen megváltozott, amit még a családtagjai is örömmel fogadtak. Sokkal nyitottabb és magabiztosabb lett. „Nem éreztem sajnálatot. Rendkívül intim élmény volt.” – mondja.

Úgy tűnik, hogy a még európai szemmel is fura jótékonysági szervezet lassan eléri a célját; a téma elkezdte foglalkoztatni az embereket és végül begyűrűzött orvosi körökbe is. Bár az első reakciók nem éppen hízelgőek, legalább olyasmiről megy a vita, amiről korábban még senki nem akart hallani.

Akár egyet értesz a dologgal, akár nem, a tanulság még számodra is hasznos lehet: nem muszáj elegánsan lépkedni, csak az irány legyen helyes.

(via VICE)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.