Növekvő felhőzet Budapestről – Kovács Viktor @ CE On-Demand
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar Ce On-Demand nevű informatikai vállalkozás mindössze négy éve alakult, de már a világ első hét felhőszolgáltatója között jegyzik őket. A három alapító közül ketten egy amerikai multinál dolgoztak menedzserként.

Viccesen azt szoktam mondani, hogy mi egy szilícium völgyi vállalkozás vagyunk Budapesten” – mondta lapunknak Kovács Viktor (44), a CE On-Demand egyik alapítója és kereskedelmi igazgatója. A magyar felhőszolgáltató piacvezető Közép-Európában: jelenleg 27 partnerrel, 15 országban vannak jelen, és terveik szerint idén indítják be a közel-keleti terjeszkedést. A távolról elérhető felhőszolgáltatás ráadásul az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág az informatikán belül: pár év múlva olyan szerves részét képezi majd a vállalatok működésének, mint a szélessávú internetkapcsolat.

Mi a felhőszolgáltatás?

A felhőszolgáltatók vállalatoknak kínálnak hálózati hozzáférést rugalmasan alakítható számítástechnikai erőforrásokhoz, kiszolgálókhoz, tárolókapacitáshoz, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz.

Üzleti előnyök a cégeknél

A felhőszolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknek nem kell költséges IT infrastruktúrát beszerezniük és karbantartaniuk. A bérelt kapacitásokkal hosszútávon jelentős költségcsökkentés érhető el, a befektetés általában 2-3 éven belül térül meg. A vállalati felhők ráadásul tőkeráfordításként (amortizációval) és működési költségként is elkönyvelhetők. A szolgáltatás nagy hatékonyságot és kihasználtságot biztosít, rugalmasan és korlátok nélkül bővíthető, az eszközök beszerzése az igények függvényében történhet, valamint magas rendelkezésre állást, biztonságot és szolgáltatási szintet biztosít az ügyfelek számára.

Miért jó a felhőszolgáltatás?

  • a felhőben bérelt szolgáltatások költségkímélőek, tervezhetőek
  • igény szerint bővíthetőek
  • hatékonyabb a kliens oldali eszközök karbantartása
  • biztonságosabb, mint a saját szerver

Nemzetközi piacon

A CE On-Demand-ot hárman alapították 2008-ban, közülük ketten az amerikai Cisco-nál dolgoztak együtt menedzserként. „Korán felismertük, hogy a nagy sávszélesség ellenére, kevés a működőképes, megfizethető, biztonságos szoftverszolgáltatás a közép-európai régióban” – mondta Viktor. A társaság kezdettől fogva a nemzetközi piacot és a nagyvállalati szegmenst célozta be. Ehhez nem volt szükség nagy sales csapatra, mivel a nagy távközlési szolgáltatók az értékesítést elvégzik helyettük a rengeteg kkv-ügyfelük felé.

Első sikereiket a felhőből elérhető hang- és videókonferencia-szolgáltatásokkal aratták. „Amikor kitört az izlandi vulkán, vagy amikor a Malév csődbe ment, hirtelen megugrott a videokonferenciás szolgáltatásunk” – érzékelteti a piac rezdüléseit Viktor. Jelenleg a társaság partnerei között nagy mobilcégektől kezdve speciális vállalati igényeket kiszolgáló rendszerintegrátorokig sokféle szolgáltatót találhatunk. Globális távközlési partnereik saját márkás termékként értékesítik a CE On-Demand szolgáltatásait, amelyek mellett a "powered by Central Europe On-Demand" jelzés szerepel. Így 1,6 millió felhasználót (seat) érnek el világszerte.

A CE On-Demand szolgáltatásaiban felhasznált technológiák között jelenleg a Microsoft Lync, Exchange, Office, Sharepoint és Dynamics 2010-es termékei találhatók meg. A társaság portfoliójában felhő-alapú mentési szolgáltatás és lakossági ügyfeleket célzó mobil kliensalkalmazások is szerepelnek, e mellett üzleti tanácsadással is foglalkoznak.

A kezdetek

A cég első féléve építkezéssel telt, ekkor alakították az adatközpontjainkat. Az éles üzemet 2009 tavaszán kezdték, az első fizetős ügyfelet augusztusban szerezték meg. 2010-ben építették ki bázisaikat Közép-Európában, valamint Máltán, Bulgáriában és Törökországban. Tavaly hódították meg Ausztriát, Németországot és Svájcot. Ausztriában az A1 távközlési szolgáltatón keresztül 700 ezer üzleti ügyfél számára tették elérhetővé irodai szoftverszolgáltatásaikat. Ráadásul a bécsi székhelyű, nemzetközi IT szolgáltató és rendszerintegrátor, az ACP is a CE On-Demand „Partner Cloud” megoldását választotta. Az ACP először müncheni, majd bécsi adatközpontjaiból nyújtja a felhőszolgáltatást német, svájci és osztrák ügyfélkörének, zömében kis- és közepes vállalkozásoknak. „Az ausztriai rendszertelepítésünk hat hétig tartott, de közülünk senki nem járt a helyszínen. Ezt még öt éve nem lehetett volna megcsinálni” – érzékelteti a technológiai fejlődést Viktor.

A felhőszolgáltatás üzleti modelljei

Jelenleg a felhőszolgáltatásnak három üzleti modellje ismert. Vannak, akik szolgáltatásként kínálnak szoftvereket (Software-as-a-Service - SaaS). Ilyen például a CE On-Demand is, vagy az Oracle CRM On Demand és a Salesforce.com. Vannak, akik szolgáltatásként kínálnak platformot (Platform-as-a-Service). Ezek fejlesztők részére nyújtanak alkalmazásfejlesztési és telepítési felületet. Ilyen például a Salesforce.com/Force.com rendszere, amely a Java szabadalmaztatott változata. Végül vannak, akik infrastruktúrát szolgáltatnak (Infrastructure-as-a-Service). Ezzel általában a kapcsolódó szoftver is együtt jár: operációs rendszerek, virtualizáció, fürtözés stb. Ilyen például az Amazon Web Services.

Biztonság

Egy felhőszolgáltatónál nagyon fontos az adatbiztonság. Kovács Viktor szerint a megbízhatóságnál a szabványoknak való megfelelés lényeges szempont, míg a technológiánál az, hogy hogyan és hány adatközpontot építenek fel, milyen hardvert és szoftvert tesznek ezekbe, milyen tervezést és tapasztalatokat vonultatnak fel. A CE On-Demand hozzáadott értékét a társaság rugalmas üzleti logikája, rendszer interfészei és felhasználóbarát, testre szabható, lokális nyelven beszélő kezelőfelülete jelenti. „Mi kizárólag egy területre fókuszálunk, így hamarabb szereztünk referenciabázist egy kevés játékosból álló piacon” - mondta Kovács Viktor.

Rugalmas szervezet

A CE On-Demand alapításakor hárman voltak, jelenleg a létszám 40 fő. „Ez még pont menedzselhető méret” – mondja Viktor, aki szerint nagyon jó második szintes menedzsereik vannak a cégnél. A létszám kezdetben fele-fele arányban oszlott meg az értékesítés és a technológia között, ez idővel jelentősen eltolódott a kereskedelem irányába a nemzetközi terjeszkedés miatt. A cégvezetés a klasszikus felállást követi: kereskedelmi igazgató, pénzügy és technikai igazgató vezeti a társaságot. A csapat nemzetközi, a közös nyelv az angol. Egerben van a székhelyük, központi irodájuk pedig a budapesti Infoparkban.

Pénzügyi adatok

A kezdőtőkét első körben saját, illetve baráti forrásból fedezték. A cég nettó árbevétele a kezdetektől fogva, évről-évre megduplázódott. Az iparágban szokásos számítási módszer alapján (előző évi bevétel szorozva 10-zel) a pillanatnyi cégérték nagyjából 20 millió euró körül lehet. Tavaly csatlakozott hozzájuk – az uniós Jeremie I. kockázati tőkeprogramon keresztül – egy második körös befektető, a DBH Investments, aki másfél millió euróval szállt be a cégbe, 15 százalékos tulajdonrészért cserébe. „Ebből az összegből a közép- és észak-európai terjeszkedést finanszíroztuk. Jelenleg folyamatban van egy újabb befektetési kör, amiből a közel-keleti piacok, nevezetesen a Perzsa-öböl menti államok felé szeretnénk terjeszkedni” – mondta Viktor lapunknak.

Bevételi modell

A CE On-Demand nagy volumenben, alacsony tranzakciós díjjal ér el nagy bevételt. Szemben más felhőszolgáltatókkal, ők mindig pénzt kérnek a szolgáltatásaikért. A havi alapdíj + tranzakció bevételi modellnek köszönhetően jól tervezhetőek a bevételi számaik. Fejlesztési költségeik viszont alig vannak, mert a felhőszolgáltatás nem termékfejlesztést, hanem sokkal inkább hosszú távú üzleti gondolkodást igényel. „Mi nem technológia orientáltak vagyunk, inkább a szolgáltatási oldal üzleti részére helyezzük a hangsúlyt” – mondta Viktor, aki szerint eddig összesen 4 millió eurót tettek a cégbe. Terveik szerint öt év múlva egy nagy globális játékossal szeretnének együttműködni. „Az exit be van tervezve, bár ha hozzuk a számokat, nem szeretnénk eladni a céget” – mondja Viktor.

Profil

Kovács Viktor 1968-ban született Chicagóban, és 1990-ben települt át Magyarországra. Eredeti foglalkozása mérnök, húsz éve tevékenykedik az informatikai szektorban. Négy évig volt a Cisco dél-kelet európai igazgatója. Családjával Budapesten él, hobbija a szakmája. „A startupos mentalitás teljes embert igényel, amit én már fiatalon megszoktam” – mondja.

(Fotó: Bernáth Zsolt)
(A helyszínért köszönet a Doblo Bor & Bárnak!)

Olvasd el a GlobePlayer sorozatunk korábbi interjúit is!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.