A megcsalásnál kevés borzasztóbb tett és érzés van egy párkapcsolatban; most ezt a nagyon fájdalmas témát járjuk körül egy szakértő segítségével.

A megcsalás talán elsőre egyértelműnek tűnik; valaki hűtlen volt a másikkal a kapcsolatában, igaz? De ennél sokkal szerteágazóbb a téma, ahogy a rá adott válaszreakciók is azok. A Men's Health magazin kérdezte meg dr. Justin Lehmillert, a The Kinsley Institute kutatóját és számos szexuális és pszichológiai témájú könyv szerzőjét és podcast műsorvezetőjét a témáról – szerintünk nagyon sok igazság van a véleményében és reméljük, ha te is ilyesmin mész keresztül, neked is segíteni fog a szakértő.

1: Mi a megcsalás definíciója, hogyan lehet meghatározni, mi a hűtlenség?

A hűtlenség sosem egy dolgot takar: más és más emberek drasztikusan eltérően definiálják a megcsalást. Van valós, fizikai aktussal járó megcsalás, létezik virtuális megcsalás, érzelmi hűtlenség és akár anyagi is. Ahogy a szexualitásunk kifejeződése is változik, úgy jöhet létre egyre többféle megcsalás is.

2: Hogyan jön létre a megcsalás, miért lesz hűtlen valaki valakihez?

A megcsalás a tanulmányaink szerint egy nagyon komplex jelenség. Biológiai, pszichológiai és szociális, társadalmi faktorok is mind-mind szerepet játszanak abban, ha valaki hűtlen lesz. Biológiai oldalról sokan azért keverednek afférba, mert a felfokozott érzelmeket hajszolják: szeretnék a szexuális izgalmat ilyen módon felturbózni, mivel az agyuk kevésbé érzékeny a dopaminra. Ezért szükségük van valamire, ami sokkal kockázatosabb és izgalmasabb ahhoz, hogy ugyanazt a szexuális kielégülést érezzék, mint mások.

Pszichológiai oldalról nagyon sok faktor közrejátszat, de mindenképpen kell, hogy legyen a megcsaló félben eredendő hajlam is a megcsalásra.

A szociális és környezeti résznél a párkapcsolat a legfontosabb tényező: mennyire megy jól egy kapcsolat és az mennyire kielégítő vagy sem – főként szexuálisan, de nem kizárólag csak úgy – a két fél számára.

3: Van különbség abban, ahogy a férfiak és a nők reagálnak a megcsalásra?

Elterjedt az a közvélekedés, hogy a férfiakat inkább a szexuális hűtlenség zavarja, a nőket pedig az érzelmi megcsalás. Viszont sokan kritizálják ezt a kutatást, mert azt sugallja, mintha szükségszerűen választani kéne a kettő közül, pedig ezek sokszor kéz a kézben járnak. Aki az érzelmi hűtlenség miatt van kiakadva, az többnyire feltételezi azt is, hogy szexuális jellegű is a megcsalás is történt, még ha ez egy flört is vagy tapintható vonzódás, de nem szex. De többnyire elmondható, hogy mindkét nem ugyanannyira akad ki a megcsaláson.

4: Mennyiben függ a megcsalás attól, milyen kapcsolatban van a két fél?

A kutatások szerint a nem házas kapcsolatokban gyakoribb a megcsalás. A randizás, járás és együttélés alatt sokkal, de sokkal nagyobb a megcsalások száma, mint a házas felek közt. Ennek az az oka, hogy a házasságban sokkal több az elköteleződés, valamint az általános szabályrendszer is ezerszer tisztább azzal kapcsolatban, hogy mi fér bele és mi nem a kapcsolatba.

A párkapcsolatokban gyakran nincsenek kimondva a szabályok, így a korlátok és határok sem, amit sokan éppen ezért át is lépnek.

Emellett a házas kapcsolatokban a felek érzik, hogy sokkal több forog kockán, ha félrelépnek – de természetesen temérdek házas megcsalás van.

5: Boldog párkapcsolatokban is eljöhet a megcsalás?

Igen. Ez legtöbbször nem is abból adódik, hogy az illető, aki megcsalja a másikat, hogy érzi magát a kapcsolatában, hanem egyfajta saját útkeresésből, aminek semmi köze a kapcsolatához. Például valaki szeretné sokkal inkább érezni, hogy igazán él és a hűtlen szex erre ideiglenes gyógyszer. Vannak, akik életkori válság miatt kérdőjeleznek meg mindent önmagukkal és az életükkel kapcsolatban és ezért keresnek más energiákat, lehetséges utakat a megcsaláson keresztül, amerre mehet az életük. Tehát sokszor a partnerüket még mindig szerető emberek saját, individuális okaik miatt lépnek félre.

6: Van rá stratégia, hogy megelőzzük a hűtlenséget?

Nem hiszem, hogy van bármi, ami garancia lehetne a megcsalás kiküszöbölésére. Inkább csak olyan módszerek, amikkel lejjebb lehet venni a rizikófaktort. Ilyen például, ha egy lapon vagytok a partnereddel a kapcsolat mibenlétéről és a határokról: arról, hogy kinek és mi esik rosszul, mik a szabályaitok, hogyan definiáljátok a megcsalást. Sokan monogám kapcsolatban is teljesen mást gondolnak a megcsalásról, mint a másik fél – ezekről nagyon fontos beszélni, hogy elkerüljétek a félrelépést és azt, hogy akár akaratlanul is fájdalmat okozzatok a másiknak.

7: Mit kell tenned, ha azt gyanítod, megcsal a párod?

A válasz nagyban függ attól, hogy csak gyanítod-e vagy valóban biztos vagy abban, hogy megcsalnak. Ha gyanítod, akkor legyél nagyon óvatos és ne durranjon el teljesen az agyad az első pánikkeltő jeltől. Vizsgáld meg a megcsalásra hozott bizonyítékokat és nézd meg még tíz lépés távolságból is, hogy szerinted valóban van-e okod gyanakvásra.

Ha azonnal, a legkisebb zavaró jelnél asztalt borítasz, az nagyban alááshatja a köztetek lévő bizalmi köteléket.

Amit biztosan ne tegyél, ha száz százalék, hogy megcsal a párod, az a dühből visszacsalás. Sem neked, sem másnak nem egészséges megoldás, még akkor sem, ha jogosnak érzed a düh, fájdalom és elárultság fényében.

8: Egy megcsalás feltétlenül a párkapcsolat végét jelenti?

Nem feltétlenül, sok kapcsolatról lehet tudni, amit sikerült rendbehozni a hűtlenség után is. Viszont ez nagyon nagyban függ attól is, hogy történ a megcsalás: például már az is borzasztó sokat számít, hogy egy alkalomról vagy egy afférról volt-e szó, ami hónapokig, akár évekig tartott, mivel az érzelmi hátszele ezerszer nagyobb az utóbbinak.

Emellett fontos, milyen emberek vagytok, mivel sokaknak a hűtlenség ezerszer jobban fáj, mint másoknak és nem tudnak soha napirendre térni fölötte. Nagyon ajánlok egy párterapeutát, mivel egy ilyen traumán nagyon nehéz ketten átlendülni és az érzések tisztázása után újra megtalálni azt a bizalmat, ami egy egészséges párkapcsolathoz kell.

(Fotók: Getty)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő