Nyugdíjba vonul Falco, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás hozzá kötődik.

2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a világon harmadikként létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is jelentős részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt jelentős eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, ötszáznyolcvanöt mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak,

A magyarországi kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az MME szakembereiben, de nehezen találták meg a feladatra legalkalmasabb kiképzőt, kutyavezetőt és kutyát, mert nem voltak korábbi tapasztalatok, hisz ilyen egység akkor még csak Spanyol- és Olaszországban létezett.

A hároméves elkészítő munka után a képzés végül a Helicon LIFE projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Gábor és Falco egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

Falco az évek során az alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett:

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Parlagisas.hu, MTI, fotó: Morvai Szilárd)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.