A bor tökéletes kiegészítő minden alkalomhoz, így egy randinak is elengedhetetlen kelléke. Ha járatos vagy a borkultúrában, akkor valószínűleg nagyobb sikered lesz a nőknél.

Olyan bort válassz, amit szeret

Amikor az ismerkedés abba a fázisába lép egy lánnyal, hogy elhív magához - akár beszélgetni, akár egy vacsorára - felejtsd el a nagy csokor virágos belépőt. Egy hatásos kezdés tökéletesen megalapozhatja az estét, amit egy gondosan kiválasztott bor segítségével is elérhetsz.

Miután átadtad, beszélj egy kicsit a borról, de ne arról, hogy hány százalék az alkoholtartalma és milyen jól be lehet tőle csápolni, mert az előbbi unalmas, az utóbbi pedig egyáltalán nem stílusos. Az érdeklődését úgy is felkeltheted, ha mesélsz egy kicsit a szóban forgó bor történetéről. A legegyszerűbb, ha az internet segítségét veszed igénybe.

Párosítsd a bort könnyed kísérőkkel

Amennyiben nem vacsorára hív, akkor a nagyobb hatás kedvéért neked kell készülnöd a bort kísérő apró finomságokkal is. Vihetsz magaddal különböző fajtájú sajtokat, almát, szőlőt, esetleg szedret vagy szamócát is, melyeket majd apró kockákra szeletelj fel. Ezeket tálald gusztusosan egy tányéron, de azért itt is ügyelj a részletekre, mert a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, de nem mindegy, hogy melyik sajtot melyik borral fogyasztjuk.

A sajt és a bor ízeit évszázadok óta együtt élvezik a gasztronómia szerelmesei, és ezen szokásokra van néhány alapelv is, melyek azért nincsenek kőbe vésve, hiszen mindez ízlés dolga. Ilyen például, hogy a fehérborok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Viszont, hogy ne kelljen a sötétben tapogatóznod, íme, egy kis segítség.

A könnyed friss sajtokat – mint a Boursin, Rocamadour, Mascarpone, Kvargli, Mozzarella, Bocconcini, Ovolini – elsősorban ne a nagy alkoholtartalmú friss fehér és rosé borokkal társítsd össze. Ennek oka, hogy ezek a sajtok lényegében nem kapnak érlelést, és a friss, üde, jó savszerkezetű borok hasonló érzést váltanak ki.

A könnyedebb, gyümölcsösebb vörösborokhoz a nemes penésszel érlelt lágysajtok, mint a Camembert, a Brie, a Pálpusztai, az Edámi, és hasonló ízvilágú sajtok a legfinomabbak.

A testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késői szüretből származó érlelt fehér borokhoz, vagy jól összeérett tanninú, gömbölyű vörösborokhoz az úgynevezett rúzsos – vöröspenészes – sajtok passzolnak a legjobban. Ezek a sajtok az érleltebb penészes sajtok közé sorolhatók, amelyeket pirosas, rózsaszínes sajtflórával vonnak be. Ilyen a francia Munster vagy a német Romadur.

A korpulens, magyarul a testes fehér boroktól a vörösborokig társíthatjuk a félkemény sajtokat. A vörösek közül a bársonyosabb fajta az ajánlottabb, úgymint a pinot noir, a merlot, a kadarka, vagy a kékoportó.

A pikánsabb, élénkebb fehérborok, mint a sauvignon blanc, esetleg a rosé kifejezetten a kecskesajtokkal formálnak tökéletes ízharmóniát. Ha a sajtunk a ritkábbik érleltebb fajta, akkor akár a testesebb fehérrel, esetleg könnyebb vörössel érdemes kísérni.

A nagyon érett és kerek vörösborok és a késői szüretelésű természetes édes borok, mint a tokaji édes szamorodni és az alacsonyabb puttony számú aszúk, egyaránt a kékpenészes rokfort típusú sajtokkal együtt nyújtja a mennyei élvezetet.

A gyümölcsben gazdag rizling borok kedvelőinek a sós sajtokat ajánljuk kísérőként.

A márkásabb száraz pezsgőket is összhangba hozhatjuk a legtöbb érlelt sajtfélével.

Vörösborok, melyek beválhatnak

A gyengébbik nem képviselői általában a vörösből a félédes vagy édes borokat kedvelik, ezért inkább ezek közül válassz. Az egyik ilyen a pinot noir, amivel biztosan sikert aratsz majd. A pinot noir kiváló minőségű vörösbor, korábban Kékburgundi, illetve Kisburgundi néven volt ismert hazánkban.

Az édesebb és több különböző borból összeállított cuvée is nyerő lehet. A cuvée az azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítását jelenti. A Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, Merlot és a Cabernet Franc típusúakból kevert nedű kiváló ízt eredményezhet, aminek természetesen kihat majd a randevú végére is.

A rozé különleges bor és különleges helyet is foglal el a vörösborok sorában, mert jóllehet kék szőlőből préselik, a színskálája a lazacrózsaszíntől a málnapirosig terjed. A rozé sok nő egyik kedvenc borfajtája, hiszen az illata és íze inkább a könnyedebb fehérborokhoz húz, de mégis más. A halvány színe és különleges íze pedig még jobban megfűszerezhet egy romantikus estét. Fogyasztás előtt érdemes behűteni.

A legédesebb fehér

Itt is inkább a félédes és édes borokat tartsd szem előtt, kivéve, ha a lány a szárazabb borokért is rajong.

A furmint a leghíresebb magyar szőlőfajtából készült és a kiváló minőségű Tokaji borok között számtalan kiválót találsz majd. A furmintból eléggé nehéz, de annál zamatosabb édes bort készítenek, mellyel vigyáznunk kell, hiszen eléggé itatja magát, ezért hamar a fejünkbe is szállhat.

Az aszúbor a világon mindenhol a legkülönlegesebb borfajtának számít. A Tokaj–hegyaljai borvidék leghíresebb borai között szerepel és innen indult világhódító útjára. XIV. Lajos szerint: „a királyok bora, a borok királya”, tehát ha ezt választod, akkor nem lőhetsz mellé vele.

 

És ezt olvastad már?
Ha péntek, akkor Stella-fotók
Utálsz szerelőt hívni? Akkor ez a cikk neked szól!