Ha az óceánpartokon tengődő műanyaghulladékra gondolunk, nehezen képzeljük el, hogy egy kis átalakítással és újrahasznosítással akár egy ruhadarab formájában magunkra is ölthetjük. A Helly Hansen 2022. tavaszi–nyári vitorláskollekciójában debütáló ocean bound műanyagokból szőtt fonalat, illetve az abból készült szövetet a Skagen Offshore Jacket alkotóelemeként ismerhetjük meg először.

Az úgynevezett ocean boundnak nevezett műanyag az a műanyag, amelyet a partvonaltól számítva 50 km-en belülről, vagy fő vízi útvonalak mentéről gyűjtenek össze, nagy részét elhagyatott halászati eszközök, vagy a rosszul kezelt szemétszállítás eredményeképpen kallódó PET-palackok és egyéb műanyagok adják. Azzal, hogy a műanyagot már ebben a szakaszban összegyűjtik, megakadályozható, hogy az eleve szennyezett óceánjainkba belekerülve vizeinket és a tengeri élővilágot tovább károsítsa.

Az újrahasznosítás során, az összegyűjtött műanyagot apró granulátumokra bontják, ami a poliamid és poliészter fő alapanyaga, majd extrudálják és szintetikus fonallá fonják.

A Helly Hansen 1877-es alapítása óta az óceánokból és a vizekből, a hóból és a hegyekből inspirálódik, amelyek a márka számára így egyet jelentenek az otthonnal, nekik fontos, hogy tisztelettel bánjunk a bolygó vizeivel. Széles körű fenntarthatósági programjában elsődleges helyet foglal el a víz bármilyen formájában való védelme, amely ebben a szezonban az ocean bound műanyagok felhasználásával egészül ki és először a Skagen Offshore darabokban ölt testet.

A Skagen Offshore Jacket abban az eszmében készült, hogy támogassa a nyílt tengeri és partközeli környezetben dolgozó hajósokat, akik nap mint nap megbirkóznak az árapályok és áramlatok közötti hajózás, valamint a változékony és kiszámíthatatlan időjárás adta nehézségekkel.

A felelősségteljesen tervezett kabát legalább 50%-ban tartalmaz ocean bound szövetet, emellett védelmet nyújt a hullámokkal és a széllel szemben, különösen a dzseki nyak- és arcrészénél, hogy viselője száraz maradhasson bármely óceáni tevékenység során.

Az elcsomagolható láthatósági kapucni, a SOLAS által minősített fényvisszaverők és a dupla mandzsetták pedig tovább fokozzák a kényelmet, a láthatóságot és a védelmet. A rendkívül vízálló és extra légáteresztő kabátban a Helly Tech Performance technológia is megjelenik, így a kabát a sportspecifikus dizájnnak és konstrukciónak köszönhetően bármely erőt próbáló és változó időjárási körülmények között zajló, nagy teljesítményt igénylő szabadtéri tevékenységhez tökéletes választás.

Miközben szüntelenül azon dolgozunk, hogy vitorlásruházatainkat folyamatosan megújítsuk és fejlesszük, arra törekszünk, hogy egyre fenntarthatóbb felszerelést is hozzunk létre, amire nagyon büszkék vagyunk. Az ocean bound szövet felhasználásával nem csupán ahhoz járulunk hozzá, hogy megakadályozzuk, hogy a műanyag bekerüljön az óceánjainkba, hanem létre is tudtunk hozni egy olyan kabátot, ami egyszerre funkcionális és felelősségteljesen gyártott. Így mindenki nyer, a környezet és a ruházatunkban bízó hivatásos szakemberek is

– mondta Øyvind Vedvik, a Helly Hansen vitorlás kategóriáért felelős igazgatója.

A Skagen Offshore Jacket már 2022. tavaszi megjelenése előtt megkapta a 2022. évi German Design díjat a kiváló terméktervezés kategóriában. A German Design Award az egyik leghíresebb globális formatervezési díj, ahol egy változatos ágazati háttérrel rendelkező, magas színvonalú, nemzetközi zsűri dönt. A győzelem a kabát kiemelkedő formatervezési minőségét, valamint professzionális szintű teljesítménybeli előnyeit ismeri el.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Barbarára Békéscsabán is felfigyeltünk, most Svájcban röplabdázik, és még mindig elbűvölő
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő