Olyan sok drogot fogyasztottak a legutolsó, 2019-es Glastonbury fesztiválon, hogy károsodhatott tőle a közeli vízi világ.

A kutatók mérései szerint a fesztivál idején az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) pszichoaktív szer és a kokain szintje a folyóban olyan magas volt, hogy képes károsítani a vízi világot, köztük a ritka angolnapopulációkat a folyó távolabbi szakaszain és mellékágain is. A szakemberek ezért akkor felszólították a fesztivál látogatóit, hogy a rendezvény által biztosított hivatalos mellékhelyiségeket használják, mivel

a kábítószerek a szabadban való vizeléssel jutnak a közeli folyókba.

A kutatók az utolsó, 2019-ben megrendezett Glastonbury fesztivál előtt, alatt és után mérték a vízben lévő kábítószer mértékét a Whitelake folyónak a fesztivál helyszíne feletti és alatti szakaszán.

A 2019-es Glastonbury fesztivál

Kimutatták, hogy az MDMA koncentrációja megnégyszereződött egy héttel a fesztivál után. A kokainkoncentráció olyan mértékűre nőtt, hogy az hatással lehetett a védett fajként számon tartott angolnák életciklusára.

„Minden fesztiválhelyszínen kimutatható a nyilvános vizelésből származó, tiltott kábítószerek általi szennyeződés”

– mondta Dan Aberg, a walesi Bangori Egyetem természettudományi karának mesterszakos hallgatója, a kutatás egyik résztvevője.

A glastonbury tájnak egyébként nem áll rosszul az ősz

„A Glastonbury Fesztivál közelsége egy folyóhoz azt eredményezi, hogy a fesztivál látogatói által kibocsátott kábítószerek nem bomlanak le a talajban, mielőtt a törékeny vízi ökoszisztémába érnek. Ez a kutatás megmutatta azt, hogy a kábítószerek olyan mértékben kerülnek a folyókba, amely felborítja az európai angolna életciklusát, aláásva a fajmegőrzésre irányuló erőfeszítéseket” – közölte Christian Dunn, a Bangori Egyetem kutatója.

A szakemberek szerint kutatásokat kell végezni azon lehetséges környezetbarát módszerek feltárására, amelyekkel csökkenteni lehet a fesztiválokról eredő tiltott szerek kibocsátást és hatását.

Ez azon a bizonyos, legutolsó Glastonburyn volt:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Barátaik és ellenségeik hangját is felismerik a vízilovak