Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eddigi ismereteink szerint az egész Naprendszerben egyedül a Föld bolygón van tetemes mennyiségű víz, és ha már így alakult, akkor azt érdemes kihasználni.

Dubrovnik, Horvátország

Georga Bernard Shaw szerint aki látni szeretné a földi paradicsomot, annak Dubrovnikba kell mennie. Bár le merjük fogadni, hogy az angol drámaíró nem a jet ski szerelmeseire gondolt, de ez a hely kifejezetten kötelező a számukra. A horvát gyöngyszem azért jobb egy átlagos tengerpartnál, mert itt nem pusztán a víz, hanem az épített környezet is fantasztikus élményeket kínál.
Dubrovnikot körberobogva szemrevételezhetjük az óvárost, de ha ez sem elég, akkor a gépről lepattanva gyalogosan is bejárhatjuk ezt a fantasztikus várost, amely méltán szerepel az UNIESCO világörökségei között. Természetesen egy halom jet ski kölcsönző van errefelé, némelyik teljes szafarit kínál közeli szigetek, vízi barlangok, látványos sziklák útba ejtésével. Egy másfél órás túra egy főre 80-100 euró körül mozog.

Phuket, Thaiföld

Thaiföldet már megénekeltük itt a Player hasábjain, igaz, akkor más nevezetességeire koncentráltunk. Mostani célpontunk az ország legnagyobb szigete, Phuket, amely fantasztikus strandokkal büszkélkedhet. Ami igazán izgalmassá teszi a helyet jet skizők számára, az az, hogy a sziget környéke tele van apró szigetekkel, amelyek izgalmas felfedezőtúrák helyszínéül szolgálhatnak. Phuketen közel kétszáz kölcsönző működik, vagyis rengeteg a jet ski, ennek viszont megvannak a hátrányai is. A közlekedési kultúra a vízen is „ázsiai”, vagyis nagy a nyüzsgés, de a hullámok hercegei nem igazán figyelnek oda egymásra.
Háromnegyed óra 2000 baht közeli összegbe kerül, ami nagyjából 15.000 forintnak felel meg. Aki erre vetődik, nem árt, ha tudja, hogy sok kölcsönző próbálkozik mindenféle ürüggyel plusz költségeket ráverni a nyugati turistára. Érdemes csekkolni, hogy milyen állapotban vesszük át a gépezetet, nehogy már meglévő sérüléseket akarjanak megfizettetni velünk. Ha ezeken túl tudjuk tenni magunkat, akkor nincs műs dolgunk, mint élvezni a világ nem-hivatalos jet ski paradicsomát! 

Miami, Amerikai Egyesült Államok

Florida egy hatalmas félsziget, elképesztően változatos földrajzi kultúrával, így aki errefelé pattan fel egy vízi robogóra, az számos opció közül válogathat. Tucatnyi jet ski kölcsönző kínál túrákat, ezek közül az egyik legkomolyabb egy teljes napos túra Miamitól Key Westig 42 híd és 32 sziget érintésével, egy darabig a világ egy leglátványosabb autópályája, az óceánban futó US1 mellett.
Ezen kívül Miami városán belül is lehet túrázni, és persze ott van a sajátos élővilággal rendelkező gigantikus mocsár, az Everglades is. Az egész napos Key West-i túra 79 dollár, vagyis nagyjából 17.000 forint, de aki lenyomja, valószínűleg élete végéig emlékezni fog rá. 

La Carihuela, Spanyolország

Playa la Carihuela a fogalomnak számító üdülővároshoz, Torremolinoshoz tartozik, és tiszta strandjáról, illetve a rengeteg chiranguitóról, vagyis bárról nevezetes. A hely nem egy Ibiza, de azért nagy a pörgés, angolokból itt is akad bőven, így azoknak ajánlott, akik maguk is szeretnek „rezegni”.
 Az adrenalin szintet jet skivel lehet emelni, igaz, ez a program itt jóval kevesebb kihívást tartogat, mint a korábbi ajánlatoknál. A szabályozás errefelé szigorúbb, mint Thaiföldön, vagy akár nálunk, ráadásul az árak is elég húzósak: egy fél óra 70 eurónál kezdődik a kölcsönzők zöménél. Fanatikusok fél napos programokra is berendezkedhetnek, és bejárhatják a Costa del Solt egészen Fuengiroláig, és ha szerencsések még delfint is láthatnak.

Gold Coast, Ausztrália

Ha az ausztráliai Gold Coast városában élsz, és nincs motorcsónakod, jet skid, vagy legalább egy vízibiciklid, akkor egyszerűen senki vagy. Az ausztrál Velencének nevezett városban és környékén – egyesek nagyon komolyan veszik ezt a becenevet – 850 kilométernyi csatornahálózat veszi körül, így a 80.000 fős lakosság többet időt tölt a vízen, mint a főállású tengerészek.
A jet ski itt a kerékpár megfelelője, lehet vele túrázni a városban, vagy éppen a vadregényes Stradbroke-sziget körül, illetve a környéket behálózó szűk, kanyargós kanálisokban, lásd a videót. Az egyik legnagyobb kölcsönzőnél egy két órás túra 360 ausztrál dollár, vagyis közel 86.000 forint.

Ha szereted a vizet, de nem akarsz jet skizni, akkor itt van öt gyönyörű tóparti város!

(fotó: pc-insh, no7, erlin1, spoiltcat, hughcree, jamproject, digital-nuisance, flawka)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.