Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hatalmas volt az elmúlt három évben a növekedés, idén pedig vannak szigorodó és nem túl kellemes meglepetések az építőiparban. Mutatjuk, mik ezek.

Az építőipari szegmens sikerrel búcsúztatta a 2019-es évet: 25-28 százalékkal haladta meg az előző év teljesítményét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének jelentése szerint, úgyhogy három év alatt csaknem nyolcvan százalékos bővülés mutatkozott. Idén pedig ezekre a változásokra számíthatsz az építőiparban.

1. Szigorodó hőtechnikai előírások

Az energetikai tanúsítványt illetően nagy változások várhatóak 2020-tól. Az új ingatlanok esetében, akár középületről, társas- vagy családi házról beszélünk, továbbra is elvárás lesz, hogy az épületek szerkezete megfelelő hőkibocsátási tényezővel rendelkezzen. Az energiatanúsítványban bevezetésre kerül a közel nulla energiaigényű épületek építése, vagyis csak olyan épületet lehet majd építeni, amely eléri a megadott szintet. Ebbe beletartozik például az is, hogy az energiaigény legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell biztosítani. A szigorítások várhatóan legkésőbb 2020. december 31-én lépnek életbe.

2. Megszűnnek a jegyzői építésügyi hatóságok

Az építésügyi hatósági rendszerben az általános elsőfokú hatósági feladatok a kijelölt települési önkormányzat jegyzői és a fővárosi kerületi önkormányzatok jegyzői, illetve a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző látja el. A járási hivatalok kiemelt építésügyi hatósági hatáskörrel rendelkeznek. Az építésügyi hatósági rendszerből 2020. március elsejével kivezetik az általános építésügyi hatóságokat, de a települési önkormányzatoknak ehhez már 2020. januárjában fontos intézkedéseket kell tenniük, mivel törvény határozza meg, hogy milyen tartalmú megállapodást kell kötnie az érintett önkormányzatnak és kormányhivatalnak január 31-ig.

3. Változás az értékesített lakóingatlanok áfa-rendszerében

2020. január elsejétől ismételten a normál, 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az új lakóingatlanok értékesítésére, azaz 2020. január 1-jétől megszűnik a kedvezményes, 5%-os adómértékkel adózás az olyan lakások értékesítése után, amelyeknek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a százötven valamint a háromszáz négyzetmétert.

4. Adóvisszatérítés az építőiparban

2020. január elsejétől visszaigényelhető a fordított adószabályok miatt beragadt áfa. A „különös adóvisszatérítés” egy új lehetőség, amely leginkább az építőiparban működő vállalkozásokat érinti majd, mert megnyílik a lehetőség a tévesen áthárított áfa adóhatóság általi visszatérítése, ha az áfa a számlakibocsátótól már nem szerezhető vissza.

5. Változnak a falusi CSOK szabályai

2020. január 1-jétől 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez preferált kistelepülésen a természetes személy tulajdonos a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség megfizetéséhez áfa-visszatérítési támogatást igényelhet korszerűsítésre és/vagy bővítésre, amennyiben e célokra CSOK-ot is kért. Az áfa-visszatérítés összege legfeljebb 5 millió forint lehet és kizárólag a 27%-os áfával kiállított számla benyújtása esetében vehető igénybe.

Szóval enyhén szólva nem örülünk minden változásnak, de a lényeg, hogy érdemes nagyon odafigyelni idén is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.