Egy jó oldalas nélkül nincs grillezés, de az igazi profik egy halas ételt is összedobnak

A kerti sütögetést támogató, és praktikus tanácsokat osztogató Grillkommandónk pusztán segítő szándékkal rúgja rád a kertajtót. A legújabb részben például egy alapételt grillezünk, aztán pedig húzunk egy váratlant.

A fokozatosság elve alapján egy faék egyszerűségű saslikkal kezdtünk, utána viszont megmutattuk, hogy egy jó kamadóban kelt tésztát is lehet sütni, ahogy nem filézett csirke- és kacsacombot is, pedig ahhoz idő kell, ami alapvetően ellentmond egy klasszikus grillezésnek.

De tudjuk, a grillezés nem egyenlő a barbecue-val, ahol lassan, de okosan, a hőt megfelelően kordában tartva sütünk, hogy semmi ne maradjon nyers, azonban mégis szaftos húst kapjunk. Mivel a kamadóban mindkettőt lehet, most egy videóban mutatjuk meg ezt, hiszen egy brutál omlós oldalashoz idő kell, meg egy jó sütő, a hal viszont gyorsan készül.

Kamado

A kamado egy évezredes hagyományt őrző, vastag falakkal rendelkező kerámia grillsütő, amely számtalan módon alkalmazható és minden egyes megoldásnál különleges ízélmény lesz az eredmény.

Amivel dolgozunk: Auplex faszenes kerámia kamado grill, 45 cm-es típus. Válassz hozzá deflektor kőlapot vagy variálható grillrács rendszert, hogy BBQ sütésre is használhasd!

A GrillDepot szaküzlete, ahol megtalálod a kamadót: 5100 Jászberény, Dózsa György út 28.

Oldalas

Nem tudjuk, van-e autentikusabb barbecue-étel az oldalasnál. Grillezni pedig nem szoktuk, de arra nem is igazán alkalmas, a hirtelen sütéstől rágós lesz, de legalább nyers. Viszont lassú tűzön, indirekt módon, ideális hőmérséklet alatt kevés jobb kaja van nála.

Amennyiben teljesen kezdő vagy, akkor a videóban szereplő verzióval elképesztő nagyot villanthatsz: szerezz egy szuvidált, whiskyben pácolt oldalast, amit aztán csodásra sütsz a kamadóban. Omlós lesz, és megkapja a kellően füstős zamatot is.

Persze nem kell a könnyebb utat választani, a kamadóban egy nyers, de jól bepácolt oldalas hibátlan lesz, csak kicsit tovább tart, mint a vákuumban megfőzött társa. Itt azonban az alacsonyabb hőmérsékletet kell választani, be kell helyezni a deflektorkövet, amely segíti az egyenletes hőelosztást, és aztán már csak várni kell türelmesen.

Halas egytálétel

Egy jó oldalas tényleg parádés, de ha ódzkodsz a kommersztől, vagy csak a hústól, akkor készíts egy halas egytálételt grillen. Mondani se kell, de azért leírom, friss hallal dolgozz, úgy az igazi. Mi tőkehalat választottunk.

És ami még sokat segít, az egy öntöttvas serpenyő, így nemcsak a kamadónk tartja a hőt, hanem a tálunk is. Ebbe egy bögre rizs került, két bögre forró vízzel, tehát mintha sima rizs főznénk. A rizs és a hal együtt nem egy ízorgia, de nem is hagytuk így: egy pazar olivakrémes, paradicsomos, bazsalikomos eleggyel kevertük át, ami robbantotta az aromákat.

Pár perc alatt megfőtt a rizs, a halnak pedig még annyi se kell, és már kész is a könnyű és unikális ebéd. Vagy vacsora.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a GrillDepot.

(Fotó: Jancsi Ágota)

Korábbi részeink:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.