Az órázás mindenkié, nem csak a gazdagoké. Miért kéne elnézést kérni, ha olcsó órát hordunk?

Amikor az Instagramot böngészi az ember, rengeteg úgynevezett luxusinsta jön szembe, ahol menő, gazdag férfiak milliárdokat érő javakat tolnak a követők arcába. Vagyonnal villogni nem vall túl nemes jellemre, mondhatni köcsög dolog, de a legnagyobb baj ezzel a mentalitással mégis az, hogy rendkívül káros lehet.

Sokakban az a tévképzet alakulhat ki, hogy amit az Instagramon látunk az a valóság, pedig ez koránt sincs így.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Timepiece Gentleman (@timepiecegentleman) által megosztott bejegyzés

Persze sokan csak legyintenek az efféle felvágásra, de a fiatalabb generáció az Instagram-közegben szocializálódik, az ott látott viselkedésformák és értékrendek lesznek náluk is meghatározóak.

Kanyarodjunk vissza az órákhoz

Már több mint fél éve működtetem a Csukló Szpotting nevű órás Instagram-oldalt, ahol naponta rengeteg üzenetet kapok a követőktől, sok olyat is, hogy segítsek jó, elérhető árú órát választani. A kérdezőkön sokszor az érződik, hogy félve kérnek tanácsot, volt olyan is, aki úgy zárta az üzenetét, hogy

már ha lehet egyáltalán jó órát kapni 30 ezer forint alatt.

Ugyanez a mentalitás mutatkozik meg akkor, amikor arra kérem a követőimet, hogy küldjék el, aznap épp milyen órát vettek fel. A kevésbé drága, elérhető árú órákat viselők ekkor rendszerint olyan kommentárral küldik a képeiket, hogy

én egy kis egyszerű, olcsó órát vettem ma fel, remélem, nem baj, ha elküldöm. :)

Sokan azt gondolják, hogy az órás hobbi lényegi része csak és kizárólag a luxustermékek kategóriájában értelmezhető, pedig a valóság ennél nem is állhatna távolabb. Az órás hobbi mindenkié, 10 ezer forint alatt is lehet remek órát vásárolni, arról már nem is beszélve, hogy egy olcsóbb óra is okozhat legalább akkora örömet, mint egy közép- vagy felsőkategóriás darab.

Veszélyes igények

Ha a vásárlók ízlését csak az elérhetetlenül drága luxustermékek alakítják, akkor az könnyen oda vezethet, hogy az emberek elkezdenek a hamisítványok felé fordulni. Hamis órát hordani a világ legnagyobb becsapása, de nem úgy, ahogy először gondolnád.

Aki kamu Rolexet hord, az nem a körülötte levőket csapja be, hanem elsősorban saját magát.

Az utcán valószínűleg tíz emberből kilenc nem tudja megmondani, hogy az illető fake órát hord, viszont az, aki hamisítvánnyal villog, az mindig tudni fogja, hogy ami a csuklóján díszeleg, az nem a beérett munka gyümölcse, hanem egy nagy, keserű kompromisszum.

Alternatívák

Ha tetszenek a luxusórák, de nem tudunk vagy nem akarunk kiadni rájuk egy rakat pénzt és nem szeretnénk becsapni magunkat egy hamisítvánnyal, akkor milyen lehetőségeink vannak?

Szerencsére az órás világ, meg úgy egyáltalán a kínálat ma már tényleg szinte végtelen, így biztosan találunk kedvünkre való órát az általunk preferált árkategóriában.

Nem kell kompromisszumokat kötnünk, vannak érdekes, egyedi dizájnnal rendelkező órák, amelyek bár hasonlítanak egy-egy luxusmodellhez, de mégis van bennük valami egyediség. Nézzünk két nagyon népszerű, de méregdrága órát és az ő alternatíváikat.

Rolex Submariner

A Rolex Submariner a világ talán legismertebb és legtöbbet másolt órája. A sima, egyszerű acélból készült modellek ára is elszabadult az elmúlt években, boltból szinte képtelenség megvenni, a kiskereskedelmi ára pedig finoman szólva sem reális.

Ár: 5 millió forint

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Whizz Watches (@whizzwatch) által megosztott bejegyzés

Akárhogy is, ha szeretnénk egy jó megjelenésű, viszonylag olcsó, fekete számlapos, fekete lünettás búvárt, akkor a Casio Durónál nincs jobb választás. A Duro ugyan nagyobb méretben, mint a Submariner, de stílusban szépen hozza Sub életérzést. Eredetileg egy gumiszíjon érkezik, de az Ebay ma már tele van jobbnál jobb fémszíjjal vagy viselhetjük NATO-szíjon is.

Ár: 30 ezer forint

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Abdel PM (@abdelpm) által megosztott bejegyzés

Audemars Piguet Royal Oak

Az AP a Gerald Genta által tervezett Royal Oakkal lényegében megpörgette maga körül a luxusórák piacát, ami addig leginkább arany tokokról, bőrszíjakról és bonyolult komplikációkról szólt. Az acél sportmodellnek számító Royal Oak abban az időben mindennek számított csak luxusnak nem, aztán ahogy teltek-múltak az évtizedek az acél sportóra lett a luxusórák piacának uralkodó típusa.

Ár: 15-20 millió forint

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hafiz J Mehmood (@hafizjmehmood) által megosztott bejegyzés

A hetvenes és a nyolcvanas években az integrált fémszíjas órák elárasztották a piacot, anno a Tissot-nak is volt egy ilyen saját modellje, a PRX. A svájci cég tavaly úgy döntött, hogy feltámasztja és újra kiadja a PRX termékvonalat, ez pedig elég jó döntésnek bizonyult, mivel az elmúlt egy évben egyértelműen ez lett a cég legsikeresebb terméke. A PRX integrált szíja a nála sokkal drágább órákat is lehagyja, gyönyörűen esik rajta a fény, kényelmes, jól illeszkedik a csuklóra. Az óra ráadásul modern specifikációkkal rendelkezik, zafír az üvege, tehát nehezen karcolódik és 100 méterig vízálló, vagyis akár úszni is lehet benne. Az integrált szíj miatt benne van egy kis royal oak-os életérzés, de teljesen saját történettel rendelkezik, arról nem is beszélve, hogy az AP helyett sokkal jobban hasonlít egy Rolex Oysterquartz-ra.

Ár: 140 ezer forint

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ZEIT🕓EIST (@zeit_g_eist) által megosztott bejegyzés

Ahogy a fenti példákból látszik, a legdrágább, legnépszerűbb luxusóráknak is megvannak a saját alternatíváik, amelyek nem hamisak, nem koppintások, sőt legalább annyira egyediek, mint a nagy testvérek, csak épp nem kerülnek egy ház vagy egy drága luxusautó árába.

Kommentben írjátok meg nekünk, hogy mi álmaitok órája!

Ez is érdekelhet:

(Kiemelt kép: Petite Geneve)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…