A rozsdaövezetbe egy egyedi mikroklímájú, környezettudatos városnegyedet terveztek, olyan hiánypótló vegyes funkciókkal, amelyek új színt hoznak a 13. kerület lakóinak, és a város életébe.

Megújul a volt Láng Gépgyár területe, az eddigi meglehetősen rémes rozsdaövezet helyett a tervek szerint egymilliárd euró értékű, környezettudatos városnegyed épül. A rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy egészséges lakó- és munkakörnyezetet alakítsanak ki a rozsdaövezetek helyén, mindezt a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával.

A projekt első akciója lesz a Láng Gépgyár területe, ahova a fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint együttesen mintegy bruttó 410 000 négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki. A munkaközi tervek alapján várhatóan

  • bruttó 136 000 m²-en lakóépületek,
  • bruttó 133 000 m²-en irodaházak épülnek fel,
  • továbbá bruttó 16 000 m²-en egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt,
  • valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki.

A beruházó a projektértéket 500 millió euróról közel egymilliárdra növelte, miután számolt az építőipari anyagárak emelkedésével, és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az alapkoncepció változatlan maradt, így továbbra is

egy élhető környezetben, közel kéthektáros közparkkal épülnek meg az energiahatékony, a kerület igényeit és adottságait is figyelembe vevő projektelemek.

Cél az is, hogy a magas minőségű lakóépületeket, kereskedelmi és szolgáltatóegységek mellett modern, okosmegoldásokkal felszerelt, környezetbarát irodaházakat húzzanak fel. A közel tíz hektáron elterülő fejlesztés lakásai és irodaterei új szintre emelik az innovációt, mivel az

okosotthon-rendszerek kiépítése mellett kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetnek a megújulóenergia-szegmensben rejlő potenciál kihasználására is.

„A tervezőirodánk által képviselt komplex tervezési módszertan, az automatizált és adatvezérelt tervezés hozzájárul ahhoz, hogy a Váci úti rozsdaövezeti fejlesztés olyan különleges városi képletet hozzon létre, amely egyaránt megfelel a társadalom, a beruházó és a szabályozók szempontrendszerének” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója, az első rozsdaövezeti beruházás vezető tervezője.

És ezt olvastad már?
Száz százalékig természetes a nap csaja