A sportátkok után itt az újabb csapás, a Scipio Africanus, de az olaszok megküzdenek vele.

Nem elég, hogy az olaszokat simán lemosták az argentinok a kontinensbajnokok meccsén, a Ferrari folyamatosan kirúgja maga alól a sámlit az F1-es futamokon, az olaszoknak itt a hőségriadó is. Pedig még alig tört ki a nyár.

Mivel a hétvégi hőmérséklet várhatóan meghaladja majd 40 Celsius-fokot, több déli városban hőségriadót rendeltek el – miközben északon  heves viharokra készülnek.

A Tunézia felől érkező hőhullámot stílusosan Scipio Africanus ókori római hadvezérről nevezték el, és Afrika északi részéről egészen az Alpokig érezteti a hatását. Az idei év második afrikai anticiklonjáról van szó a májusi után, amelyet Hannibál karthágói pun hadvezérről kereszteltek el.

A meteorológusok szerint a kánikula majdnem egy hónappal korábban érkezett meg Olaszországba a megszokotthoz képest.

Az egészségügyi minisztérium előzetes figyelmeztetése szerint szombaton Rómában és a Molise tartománybeli Campobassóban rendelik el a legmagasabb fokozatú hőségriadót, vasárnap pedig további három városban, Frosinonéban, Rietiben és Perugiában. Közepes riasztás Latina városában, a szicíliai Cataniában és Palermóban lép életbe. Az ország középső és déli részén 35 fok feletti hőmérsékletet várnak.

Északon nem lesz ilyen hőség, de a magas páratartalom miatt hirtelen és heves viharok várhatók. Az olaszok hosszú hétvégéznek a június 2-i nemzeti ünnep miatt, így hát tömegesen elindultak a tengerpart irányába, az idegenforgalmi és kereskedelmi kamara szerint 14 millióan máris a strandokon vannak.

(Forrás: MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Rosszul alszol? A globális felmelegedés is okozhatja

Világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, különösen a nőket és a súlyos betegségekkel küzdő idős embereket viseli meg.

És ezt olvastad már?
Egyetlen ábrán, melyik helyiségben hány fok a legjobb