Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A menstruáló nő rendszertanilag valahol a hárpiák, küklopszok, feldühödött titánok és trollok között helyezkedik el. A férfiak szerint. De vajon lehetne ez másként is?

Legyünk végre realisták!

EGYETLEN nő sem élvezi azt, hogy menstruál. Szokták őket vigasztalni olyan maszlaggal, hogy ez az egészség jele, juhé, nagylány lettél, ötvenen túli nők mondogatják, hogy bárcsak még én is menstruálnék – az igazság azonban az, hogy senki se élvezi. Bizonyos esetekben persze lehet neki örülni (mondjuk, ha egy kiszakadt gumi után pánikoltok), de alapvetően ez a nők számára teher, kötelesség és semmi egyéb. Így aztán másra sincs szüksége, mint egy adag lelkiismeretfurdalásra, amiért nem tudja pár napig játszani neked a szexistennőt.

Tulajdonképpen mi ez az egész?

A menstruációs ciklus során az érett petesejt kilökődik a petefészekből (egyik hónapban egyikből, a másikban a másikból), a petevezetéken át eljut a méhbe, ahol adott esetben megtermékenyülhet és beágyazódhat. Ha ez nem következik be, akkor a menstruáció szakaszában (tehát a 28 napos ciklus menstruálós részében) a hüvelyen át távozik a szervezetből, némi vér és nyálkahártya kíséretében. Ez akkor is bekövetkezik, ha a barátnőd fogamzásgátló tablettát szed – csak akkor minimálisra csökken az esély a megtermékenyülésre a tabletta hormonjai miatt.

Mit érez ilyenkor a nő?

Nem, ne ugord át ezt a bekezdést! Eszünkben sincs a férfiakat hibáztatni amiatt, hogy már a felvilágosító órákat is külön szervezték meg az általános suliban, így halvány fogalmuk sincs, tulajdonképpen mi is az a menstruáció. Épp ideje hát, hogy szembesülj vele!
A 28 napos ciklus olyan a nő számára, akár egy hormonális hullámvasút. A tüszőrepedés (a petesejt kilökődése) félidőben, azaz a tizennegyedik napon következik be. Sokaknál ez az időszak is kellemetlen mellfeszüléssel, hőhullámokkal, hangulatingadozással jár – a pasik meg pláne nem értik, hogy ha nem is menstruál a nő, miért hisztis.

Maga a menstruáció csak kevesek számára fájdalommentes. A vérzés megindulása előtt a szervezet vizet tart vissza, hogy ne dehidratálódjon a menstruáció alatt – ez azzal jár, hogy a nők többsége puffadtnak, „dagadtnak” érzi magát, ami rányomja a bélyegét a hangulatára. A mellek feszülni, fájni kezdenek, nem esik jól az érintés (nem, az olyan érintés sem!), a felszabaduló hormonok határása pedig a kedélyállapot őrült libikókázásba kezd. Ilyenkor van, hogy zokogni kezdünk a Babe, a kismalac hatodik ismétlésén, elküldjük a postást az anyjába, mert csúnyán nézett ránk, és földhöz csapjuk a tányért, ha nem dicséred meg a vacsorát.

A fájdalom nem poén!

És ez még csak a kezdet. Képzeld csak el, hogy 4-8 napon át folyamatosan vér folyik a péniszedből, ami ráadásul irtózatos görcsökkel jár! Ez már egyszeri esetben is sokkolónak tűnik – na, mi minden hónapban átéljük. Azzal a tudattal indulunk el otthonról, hogy ha útközben valahol nem tudunk tampont vagy betétet cserélni, mivel takarjuk majd el a vérfoltos hátsónkat. Kombinált fájdalomcsillapítókat szedünk, hogy kibírjuk a fájdalmat – amik miatt álmosak és tompák vagyunk - és nyűgösek, ha mégsem tökéletes a hatás. Legszívesebben óránként letusolnánk, és - különösen az első két napban - ki se mozdulnánk nemhogy a lakásból, de még az ágyból se. Vannak, akiknél extrém tüneteket okoz a menstruáció: szédülés, ájulás, migrén - na, ez már tényleg nem vicces.

Mire vágyunk ilyenkor?

Hidd el, az, amit a tamponreklámokban látsz (a fehér nadrágban stage divingoló modell), kamu – vagy nagy mennyiségű morfiummal vették fel. A valóság az, hogy a nők jelentős többsége ilyenkor nyugalomra vágyik. Fizikailag fekvésre, összekucorodásra, forró fürdőre és meleg paplanra – lelkileg pedig összebújásra, kedvességre, egy kis kényeztetésre. Úgy is mondhatnánk: a menstruációs hét nagyszerű időszak arra, hogy a párkapcsolatnak egy másik dimenzióját éljétek meg. Azt, amelyiket a szokásos szexualitás esetleg háttérbe szorítja. Légy elfogadó, megértő a barátnőddel. Nincs annál bicskanyitogatóbb, amikor egy férfi élcelődik, hogy na, látom, menstruálsz. A nők ugyanis NEM önszántukból választották ezt a biológiai állapotot – és igen, a hormonális-hangulati ingadozás is biológiai állapotnak számít, így senkinek sem kellene gúnyt űzni abból, amiről nem tehetünk. Ahelyett tehát, hogy becsapnád az ajtót és további negatív érzéseket okoznál a menstruáló barátnődnek, légy együttműködő, és segíts átvészelni neki ezt az időszakot. Különben tényleg előbújik a hárpia.

Konkrét segítség

Aki még többet szeretne tenni barátnőjéért (mind lelkileg, mind fizikai síkon), igazi megbecsülésre tehet szert, ha figyelemmel követi a ciklusát. Természetesen nem kell naponta kérdezgetni, hogy megérett-e már a petesejtje - elég, ha nem a menstruálós hétre szervez nyaralást, wellnessezést, és a közelgő menstruáció előtt betér egy gyógyszertárba, hogy vigyen egy doboz női fájdalomcsillapítót a csajának. Ha pedig már ott jár, kérjen egy adag magnézium-B6 vitamin kombót, esetleg vaskészítményt: előbbi a hangulatingadozások ellen pompás, utóbbi pedig a vérveszteség miatt elengedhetetlen. Így a barátnőd azt érzi, hogy fontos neked, odafigyelsz az egészségére - és mindent megteszel, hogy jobban érezze magát. Win-win.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.