Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Külföldi állásra jelentkeztél és Skype-on fog zajlani az interjú? Vagy a munkahelyed itthon lenne, de a munkaadód csak online tud kifaggatni? Akárhogy is, az internetes interjú nem csak abból áll, hogy leülsz a gép elé és nyomod a vakert – nagyon sok mindennek tökéletesnek kell lennie, hogy becserkészd az állást. Összegyűjtöttük, milyen apróságokra és nagy dolgokra ügyelj.

1: Pakolj el

Oké, hogy nem a lakásodat akarják felvenni az állásra, de a téged körülölelő környezet nagyban befolyásolhatja a leendő munkaadóidat a döntésben: egy tiszta, rendezett lakás ugyanilyen személyiséget takar, míg a kaotikus környezetből nem sok jót olvasnak ki.

szóval ezt így ne

hanem inkább így!

A renden kívül figyelj a tárgyaidra is: ne hagyd elöl a síkosítót, rakd el a fél üveg bort a polcról, tüntesd el a Kiszel Tünde naptárat a falról, amit biztosan poénból tettél fel egy részeg estén és ha van a hátteredben egy tükör, szerintünk azt is rakd el, mert baromi zavaró tud lenni hívás közben.

2: Főpróba

Megvan már az interjú időpontja? Akkor előtte egy órával mindenképpen tarts főpróbát: hívd fel egy ismerősödet videóhívással Skype-on! Ez nagyon sok dolog miatt hasznos. Egyrészt kiderül, milyen az internetkapcsolatod: egy tíz perces hívás közben a haveroddal le tudjátok tesztelni, mennyire megy el a kép vagy csúszik a hang, így időben tudod orvosolni, ha valamiért haldoklik a neted vagy a Skype-od. Másrészt beállíthatod a kamerádat a tökéletes szögbe: a homlokod ne lógjon ki a képből, ne legyen az arcod túl közel a képernyőhöz - szóval ne a Baróti Star TV Sanyika-plánját használd, plusz a szoba hátteréből is a megfelelő részlet látszódjon.

3: Csukj be minden oldalt

Ahhoz, hogy zavartalanul a jó válaszokra tudj koncentrálni, mindenképpen tanácsoljuk, hogy zárd be az összes nyitva lévő oldalt. A közösségi oldalakat kötelező jelleggel, de más megnyitott cuccokat is kattints ki, mert például nem tudhatod, hol indul el egy ad-hoc death metál reklám, ami annyira nem mókás, miközben arról beszélsz, hogy milyen nyugodt aktivitásaid vannak a szabadidődben. Plusz a megnyitott oldalak nagyon zavarhatnak a koncentrációban is.

4: Telót hajítsd el nagyon messzire

Ugyanez vonatkozik a telefonokra: a mobilodat minimum tedd a másik szobába lenémítva, hogy ne zavarjon senki, ha pedig van vezetékes telefonod, azt simán húzd ki. És úgy általánosságban kapcsolj ki mindent, ami hangot adhat az interjú közben (rádió, tévé, mosógép, mosogatógép, ébresztőóra, fleshlight vibrátor, bármi egyéb).

5: Öltözz fel rendesen – és teljesen! 

Volt egy olyan ismerősöm, aki úgy Skype interjúzott, hogy fölül totál hivatalos ing-nyakkendő szettet viselt, alul pedig csupán egy kifáradt, kábé lyukasra fingott alsógatyát – mivel az úgyse látszik a kamerában. Aha. Mikor a szomszédja már öt perce megállás nélkül nyomta a csengőjét és az interjúvolók szóltak neki, hogy nyugodtan nyissa ki és beszéljen az illetővel, enyhén szólva is kínos szituba keveredett. Szerintünk ezt szeretnéd elkerülni, szóval öltözz fel tetőtől talpig megnyerően.

6: Gondoskodj a háziállataidról

Ha kutyád vagy macskád van, mindenképpen távolítsd el őket a helyiségből: a macskád, miután megetetted, valószínűleg csöndben elalszik a másik szobában. Ha kutyád van (és kerted nincs), őt szerintünk bízd rá egy ismerősödre, hogy vigyázzon rá, míg tart az interjú – nem szeretnéd te sem, ha beleugatnának a mondandódba.

egy képen szinte az összes dolog, amit el kell kerülnöd egy Skype interjún

7: Asztal és testtartás

Ha laptopról nyomod, akkor semmiképp se tartsd az öledben a gépet és ne ülj a földön! A Skype interjú alap protokollja, hogy az asztalon, stabil helyzetben rakd le a gépet, ami előtt szemben, nem mozgó széken ülsz.

8: Nézz a kamerába!

Tudjuk, írtó nagy a kísértés, hogy folyton a leendő munkáltatóid arcát nézd a beszélgetés közben. De, ahogy egy rendes, háromdimenziós interjú során is sokkal meggyőzőbb minden válaszod, ha az interjúvoltatók szemébe nézel, a webes interjúknál is sokkal jobb taktika. Főleg, mert ha őket nézed, akkor a beszélgetőpartnereid azt látják, hogy lefelé nézel. Szóval szemeket a kamerába!

9: Csukd be a saját fejedet és mosolyogj

Folyton magadat fogod nézni a jobb alsó sarokban, ha bekapcsolva hagyod a saját arcodat. Ez nagyon zavaró dolog: meglátsz egy keresetlen pattanást magadon és nem tudsz többé a válaszaidra figyelni.

Úgyhogy zárd be a saját magad imidzsét és helyette építsd az imázsod: mosolyogj sokat! Skype-on, ha ideges vagy, nagyon merev hatást tudsz kelteni; tudjuk, hogy stresszelsz, de igyekezz lazítani és felfelé görbíteni az ajkaidat.

10: Utolsó simítások: Rakj el minden zavaró elemet

Ha a laptopod mögött van egy tacepaód, ami tele van sírnivalóan vicces fotókkal, tedd el, mert nem fog jól jönni, mikor válaszokért kutatsz a fejedben – ahogy a függönyt is húzd be, ha rálátsz az ablakra. Biztos megvan az oka, hogy a két cickót formázó bögre a kedvenced, de nem lesz funky, ha véletlenül belekortyolsz a kávédba interjú közben.

mondjuk egy ilyen

Amennyiben lakótársakkal, a szüleiddel vagy a csajoddal laksz, kérd meg a kedves ismerősöket, hogy az interjú idejére üljenek be valahova inni egy kávét; nem jönne jól, ha a másik szobából furcsa zajok szűrődnének ki. És tudjuk, hogy dedós dolognak hangzik, de ne felejts el mosdóba menni az interjú előtt. Összességében: a legapróbb részleteket is biztosítsd, hogy zavartalanul koncentrálhass az állásinterjúdra.

Mindezek után legalább egy ufótámadásnak kell történnie, hogy megzavarják a Skype-beszélgetést: te minden külső körülményről gondoskodtál, így az interjú sikere már csakis a válaszaidon, a tudásodon és a rátermettségeden múlik. Sok sikert!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.