Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A katasztrófa tüzes ébresztő volt a klímatudománynak.

Az ausztrál bozóttüzeknek hatása sokkal súlyosabb volt, mint korábban a klímaváltozási előrejelzésekből becsülték: egy új, a Nature Climate Change folyóiratban frissen megjelent tanulmány szerint egymilliárd állat lelte halálát és a lángok magyarországnyi területet perzseltek fel.

A kutatók szerint a katasztrófa tüzes ébresztő volt a klímatudománynak

Benjamin Sanderson klímatudós kiemelte, hogy „a klímatudománynak sokkal jobb munkát kell végeznie”, ha el akarjuk kerülni, hogy a jövőben a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák felkészületlenül érjenek minket, márpedig Sanderson szerint

A klímamodellek* segítenek megfejteni, hogy milyen hatásai vannak a Föld felmelegedésének

* Olyan szimulációk, amelyek felhasználják az összes rendelkezésre álló információt arról, hogy mi befolyásolja bolygónk éghajlatát.

A klímamodellek nagyon jó képet adnak az éghajlat bizonyos aspektusairól, például a globális hőmérsékleti változásokról, de a tüzek kérdése sokkal összetettebb. Azt ugyanis számos körülmény, a csapadék, a szél, a talajborítás és a népsűrűség is befolyásolja, vagyis csupa olyan szempont, ami növeli a tűz kockázatát, táplálja és terjeszti a tüzet.

Sanderson abban látja a megoldást, hogy egyetlen szimuláció helyett, ami a legvalószínűbb forgatókönyvet próbálja elkészíteni, inkább több ezernyi különböző forgatókönyvet gyártanak a jövőre, mert mint mondja: „ez a sok ezernyi változat teljesen lefedheti azt is, hogy legrosszabb esetben mi történhet”.

A kutatók szerint pedig a legrosszabb forgatókönyv megismerése – az erdőtüzekkel és a rendkívüli időjárással – egyre fontosabb lesz, ahogy a Föld éghajlata olyan irányba tolódik, amit még nem ismerünk.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.