A koncertek és sportesemények tapasztalatai azt mutatják: a korábbi sörmennyiség többszöröse értékesíthető azoknál a pultoknál, ahol nem kell sorban állni az italért. Egy osztrák és egy lengyel fejlesztői csapat, két különböző megoldást is talált arra, hogyha rövid idő alatt, nagy mennyiségben van szükség frissen csapolt sörre.

Azokon a vendéglátóhelyeken – kiváltképp koncerteken vagy meccseken – ahol egyszerre sok sör fogy, igen fontos szempont, hogy az eladott sör csapoltan kerüljön a fogyasztókhoz. A hordós sör ugyanis nemcsak környezettudatosabb megoldás, mint a dobozos, vagy üveges termékek, hanem a legtöbb esetben frissebben is jut el a szomjas vendégekhez.

Ennek oka, hogy a sörgyárak által használt, speciális hordókba fejtett sörök egy-egy nagy rendezvényre közvetlenül a sörgyárból, ha úgy vesszük, egyenesen a gyár tartályaiból érkeznek a csapolás helyszínére, így jobban érezhetők bennük az elsődleges aromák, főleg a komló frissítő illata és íze.

Ám hiába friss a sör, ha a tömegrendezvényeken nem jut el kellő gyorsasággal a fogyasztókhoz. Egy hagyományos sörcsappal, ha az tökéletesen van beállítva, és egy gyakorlott csapolómester működteti, nagyjából 12 másodperc alatt csapolható ki egy korsó sör. Azonban a robottechnológia ennél sokkal gyorsabban végez pontos munkát!

Hat korsó sör – egy gombnyomásra

Az elmúlt években – egyebek mellett–  a VOLT Fesztiválon, a Puskás és a Groupama Arénában, a Balaton Soundon vagy az EFOTT-on is találkozhattatok a Beerjet nevű gyorscsapoló berendezéssel, amely korábban díjat is nyert a Sirha Budapest termékversenyének technológia kategóriájában.

Az osztrák fejlesztésű Beerjet, amely óránként akár több mint ezer korsót is képes hibátlanul megtölteni – 7 másodperc alatt hatot –, előre programozott profilok segítségével dolgozik, ezért különböző sörtípusokra, pohárfajtákra, hőmérsékletre is finomhangolható.

A berendezéshez négy ponton csatlakoztatható bármilyen söröshordó, sörtank, vagy akár egy egész tartálykocsi. A csapolórobot ezekből egy saját, hűtött tartályba szivattyúzza a sört, onnan történik – egyetlen gombnyomásra – a beépített számítógép vezérelte csapolás. A gép beállításai pedig könnyedén finomhangolhatóak, akár működés közben is.

Minden csepp sör útja követhető online is

A stadionkoncerteken, sporteseményeken és fesztiválokon hatékonyan alkalmazható és megjelenése óta folyamatosan fejlesztett Beerjet mellé pedig már megérkezett a kisebb rendezvényekre optimalizált rokon. A lengyel technikusok munkáját dicsérő RevolMatic – szemben a jókora Beerjettel –

mobil, és kis helyen is elfér, mégis megközelíti a nagy testvér teljesítményét: óránként 450 korsó vagy pohár sört tud szervírozni.

A hasonló csapolórobotok előnyeit ötvöző RevolMaticot automata poháradagolóval látták el, amely üveg- és műanyagpoharakkal is működtethető. A berendezés ugyancsak érintőképernyős vezérlőfelülettel van ellátva, és a csapolás folyamatai, illetve a rendelkezésre álló sörmennyiség, hőmérséklet, stb. online is figyelemmel kísérhető.

Mindkét csapológép kialakításánál a fejlesztők elsődleges célja az volt, hogy a lehető legmagasabb minőségű csapolt sörrel, gyorsan tudják ellátni a vendégeket.

Ezt be is mutatják majd a Sirha Budapest 2022 Élelmiszeripari szakkiállításon, ahol a G Pavilon B4-es standjánál az immár magyar termesztésű komlóval készülő, Soproni 1895 sörkóstoló és sörcsapoló bemutató várja a vendégeket.

Még több sör:

És ezt olvastad már?
Ez a lány komoly érv lenne Bali mellett