Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Amazonas-medence esőerdejét több ezer erdőtűz sújtja. Sajtóhírek szerint a brazil elnök felelőssége is óriási a természeti katasztrófában, ugyanis ő biztatta arra a farmereket, hogy erdőégetéssel szerezzenek maguknak megmunkálható területeket. És aztán a pokol elszabadult.

Egy hete írtuk, hogy az erős szélnek köszönhetően a füst pedig már a 2700 kilométerre fekvő São Paulo városát is elérte, sőt, nemcsak elérte, de egy órára konkrétan elsötétítette ott a napot.

És bár a szén-monoxid a szén-dioxiddal ellentétben nem üvegházhatású gáz, már alacsony koncentrációban is mérgező. Igaz, több ezer méteres magasságból nem lélegezhetjük be, ugyanakkor az erős szelek a talaj közelébe hozhatják azt, így pedig a levegő minőségén is sokat ronthat.

A NASA Aqua nevű müholjának AIRS nevű eszköze 5500 méteres magasságban, augusztus 8. és 22. között gyűjtött adatokat, ebből hozta létre az űrhivatal az alábbi time-lapse videót, amelyben megnézhetjük, merre terjedt el a szén-monoxid a dél-amerikai kontinensről. A videót jobb felbontásban innen töltheted le, de az animációt itt is meglesheted:

Ez is érdekelhet:

{forrás: NASA, Azonnali, 24.hu}

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.