Elérkeztünk 2017-re a mesterséges intelligenciák emberi jogainak kérdéséhez?

Egy AI szexbabát „súlyosan károsodott” állapotban kellett elszállítani a linzi Arts Electronica fesztiválról, Ausztriában. A háromezer fontot kóstáló szexrobotnak két ujja is eltört és egészében véve teljesen mocskos volt, miután több férfihorda is végigtaperálta. A robot fejlesztője, a barcelonai Sergi Santos így meséli:

„Az emberek rámásztak Samanthára, taperálták a mellét, a lábait és a karjait. Két ujja is eltört és nagyon mocskos volt.”

Az intelligens szexbaba tud válaszolni kérdésekre és reagál az érintésekre: tehát például nyög, ha a mellét vagy az intim részeit fogdossák - és mivel intelligens, ezért Samanthát konkrétan el kell csábítani, hogy ágyba vidd.

De úgy fest Samantha még nem állt készen arra a férfiérdeklődésre, ami ezen a tech-kiállításon jutott neki.

„Az emberek nagyon gonoszak tudnak lenni – panaszkodik Santos – Nem értik az új technológiát és nem is nekik kell fizetniük a károkért, így úgy bántak vele, mint a barbárok.”

Nem egy tanulmányból kiderül (BBC, Responsiblerobotics), hogy nagyon sok férfi preferálná a szexrobotokat: negyven százalékuk azt is mondta, hogy öt éven belül venne is magának AI-szexrobotot.

Számos kutató, szexológus és szexbaba-gyártó cég vitatja, milyen következményekkel járhat a szexrobotok népszerűsége: több olyan pozitív meglátás is elhangzott, mint a prostitúció vehemens csökkenése, a szexuális úton terjedő megbetegedések megelőzése és a hagyományos szexmunkás-műfaj potenciális helyettesítése.

És ez nem is olyan távlati gondolat: idén februárban megnyílt Európa első szexrobot-bordélyháza Barcelonában (egyre érdekesebb hely ez a Barcelona), mely úgy hirdeti magát, hogy „teljesen realisztikus babákat kínálnak mozgásukban és érzetükben egyaránt” és amelyekkel „kiélheted a legvadabb fantáziáidat is, korlátok nélkül”. Az egyenlőre lakásban üzemeltetett AI-bordélyban négy különböző babát lehet igénybe venni, a félórás szolgáltatás 80 eurónál (kb. 25 ezer forint) kezdődik. De Dublinban is nyílt egy robotbordély, ott száz euró/órától lehet intelligens szexbabákkal kufircolni – és a visszajelzések alapján már az első napokon több százan jöttek is kipróbálni az élményt.

Más tudósok nem ilyen derűlátóak: szerintük a szexrobotok elterjedése negatív hatással lenne azokra, akik nem csak szexuális, fizikai, hanem érzelmi kapcsolatot is keresnek.

„Nagyon sok ember (túlnyomó többségükben férfiak) a prostituáltakat konkrétan kapcsolatra használják – véli dr. Leila Frodsham, az Insitute of Psychosexual Medicine munkatársa – Sok szexuálisan diszfunkcionális betegem még csak nem is közösül ezekkel a nőkkel, hanem csak azért megy oda, hogy beszélgethessen.”

Szerinte a szexbabák ennélfogva terápiás funkciót is betölthetnek: a valódi szexhez juttatnának el olyan férfiakat, akik csak maszturbálással elégültek ki eddig. De aggódik, hogy a szexbabák végül csak ugyanolyan szimptómái lesznek annak a pornografizált kultúrának, melyben oly sok fiatal srác felnő.

A javításra és nagyon erős tisztításra visszaküldött Samantha példája mindenesetre elég aggasztó abban a tekintetben, hogy mennyire nem vagyunk még felkészülve a mesterséges intelligenciával épített szexbabákra – és felvet pár olyan kérdéskört is, melyeket még sci-fi filmeken kívül sosem vitattak meg. Például a mesterséges intelligenciák emberi jogainak témáját. Hát, még kérdéses, hogy jó vagy rossz lesz, de mindenesetre nagyon különös idők jönnek…

És ezt olvastad már?
Hamarosan nem lehet téli olimpiákat rendezni az időjárás miatt