Japán egyik országos lapja, a naponta ötmillió példányban megjelenő Mainichi Shimbun vitt végig egy jó kezdeményezést.

Nyomtatott napilapot már alig-alig vásárolunk, és ha igen, a legtöbb példány valószínűleg csomagolópapír lesz, vagy egyszerűen a szemétben végzi. Ezt a sorsot akarta elkerülni a japán Mainichi Shimbun (szó szerint napi újság) a 2016-os Zöld Napra készített különkiadásával, amelyet környezetvédelmi hírekkel töltött meg – másfelől meg magokkal.

A lapot 100%-ban biológiailag lebomló papírra nyomtatták, növényi alapú tintával, és gyógynövények magjait ágyaztak bele. Arra kérték az olvasókat, hogy az újságot tépjék darabokra az elolvasás után, a foszlányait ültessék el a földbe, majd öntözzék meg.

A koncepciót az újsággal együttműködő reklámügynökség, a Dentsu Inc. találta ki, mondván „a Mainichi nemcsak az információ révén tesz lépéseket, hanem globális problémák megoldásával is”.

A kampánynak oktatási elemei is voltak, a kiadó Japán-szerte tartott iskolai órákat a környezetvédelemről, kvázi oktatási segédletnek használva a különkiadást. Tartottak nyilvános rendezvényeket is az újrahasznosításról a fenntarthatóságról.

A kezdeményezés 4,6 millió embert ért el, és több mint 700 000 dollárt hozott a kiadónak, továbbá több mint 80 millió jen értékű sajtómegjelenést, ami az online térre is vonatkozik. A délelőtti és délutáni kiadással is jelentkező újságot mintegy ötmillióan olvassák naponta, érthető, hogy a különszám a hozzá kapcsolódó kampányokkal együtt rengeteg embert elért.

És nemcsak Japánban: a kezdeményezés hatására az Egyesült Államokban több vállalat is elkezdett növénytermesztésre alkalmas papírt gyártani jegyzetfüzetnek, írószerekhez vagy épp csomagolópapírnak.

(Forrás: One Earth, borítókép: Yoshinaka Ono)

Ez is érdekelhet:

A bécsiek harmada termeszt haszonnövényt az erkélyén, beindult a kaszatanfolyam is

Egyre népszerűbb az önellátás az osztrák fővárosban.

És ezt olvastad már?
Margaritával ünnepelnénk az állatok világnapját