Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem lehet könnyű kínai péeresnek lenni, főleg, ha egy problémás országrészbe akar látogatni egy amerikai nagykövet. Ugyanakkor nagykövetnek sem könnyű ilyenkor, ugyanis Gary Locke pontosan tisztában van azzal, milyenek a megrendezett diplomáciai túrák az olyan területeken, mint például az 1959 óta megszállt Tibet. Ilyen a turizmus, ha a politikai érdekek dominálnak.

Kedden kerültek fel képek a pekingi amerikai nagykövetség Flickr-oldalára Locke nagykövet lhászai útjáról. A fotókon egy harmonikus látogatás idilli képei bontakoznak ki előttünk: templomlátogatás, beszélgetés szerzetesekkel az utcán, csevej az utca embereivel. A kínai propaganda szerint Tibetben a helyzet tökéletes, jobb nem is lehetne, az emberi és vallási jogok szabadon gyakorolhatók minden tibeti számára.

A Radio Free Asia egy névtelen forrásra hivatkozva azonban azt állítja, hogy a magas rangú delegáció látogatásának idején Lhásza óvárosából, a tibetiek lakta barkhorból eltüntették a minden kereszteződésben megtalálható ellenőrzőpontokat, az utcán nem cirkálnak csapatszállítók és páncélozott járművek, illetve a magasabb épületek tetejéről visszavonták a mesterlövészeket. Bár a nagy tömegeket mozgósító buddhista szertartásokat rendszerint nem engedélyezik, ezúttal azonban rendeztek egy buddhista tanítást a Tsomon Ling templomnál.

Locke helyi politikusokkal is találkozott, szóvívője szerint arról is beszélt, hogy fontos lenne megnyitni a már évek óta hermetikusan lezárt várost külföldi diplomaták, újságírók és turisták előtt.

2008-ban egész Tibetet érintő zavargások törtek ki, melyek során legalább több százan meghaltak. Az elmúlt két évben a kínai hatóságok elnyomó politikája elleni tiltakozásul közel százhúsz tibeti gyújtotta fel magát.

Locke nagykövet a Sera kolostor könyvtárában.

Spontán látogatás egy tibeti családnál.

Akárhogy is, ezek a legfrissebb képek a világ egyik legkülönlegesebb városáról.

Vannak más diktatúrák is, ahol viszont szívesebben látják a turistákat (és a pénzüket.) Nézd meg, melyek azok!

(Fotó: PAS China)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.