Elég meglepő eredményt hozott egy viking harcos csontvázának DNS-tesztje
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Svéd régészek a napokban döbbentek rá, hogy annak az erőteljes vikingnek a maradványai – amelyről a magas katonai rangja miatt mindig is azt hitték, hogy egy férfi – valójában végig egy nő volt.

Úgy tűnik tehát, hogy sem a régészek, sem pedig a történészek nem tudták elképzelni, hogy a félelmetes viking seregek élén valamikor egy nő állhatott. Most a DNS-tesztből pedig egyértelműen beigazolódott, hogy ez márpedig így volt.

– avatta be az érdeklődőket a részletekbe Charlotte Hedenstierna-Jonson, az Uppsalai Egyetem szakértője.

A Trónok harcában Brienne is bizonyítja, milyen kemény harcos lehet egy nő

A maradványokat egyébként a 19. század végén találták meg, mégpedig a svédországi Birka, egykori viking város romjainál. A vele együtt eltemetett "férfias" felszerelése miatt mindeddig azt gondolták, hogy egy férfiről lehetett szó, ám aztán a Stockholmi Egyetem egyik oszteológusának feltűnt, hogy az arccsontok és a csípőcsontok inkább egy női csontvázra utalnak.

A nemrégiben elvégzett DNS-teszt pedig egyértelműen igazolta is ezt a következtetést, ezzel pedig megszületett az első genetikai bizonyíték, hogy bizony nők is akadtak a viking harcosok között, ráadásul rangos pozícióban. Így már nem is tűnik annyira gagyinak Xena, a harcos hercegnő sztorija...

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.