Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Automata lángossütővel modernizálná a lángoskészítést egy magyar cég, amely szerint az újítás révén a lángos a gofrihoz, a gyroshoz, vagy a pizzához hasonló népszerűségre is szert tehet.

A lángossütők biztosan esélytelenül indulnának a világ legjobb munkahelyei versenyen, a mára már igazi hungarikumnak számító étel elkészítése ugyanis – bár egyszerűnek tűnik – elég macerás: a forró olaj egyszerre büdös és balesetveszélyes, a nyári kánikulában még a sütő közelében is gutaütést lehet kapni, ráadásul egy 200–250 forintos lángos elkészítése csaknem ugyanannyi időt és energiát igényel, mint egy négyszer–ötször drágábban eladható pizzáé.

Ezen akart változtatni Román Péter, Vogronics László és Jánosi István. A műszaki fejlesztést a Földi Kft. bevonásával végezték és a cég kapta meg a gyártási jogot is, a szabadalmaztatást a közétkeztetéssel is foglalkozó Junior Vendéglátó Zrt. finanszírozza. A lángosautomata óránként ötven–hatvan, a hagyományos lángossal megegyező minőségű lángost tud sütni, miközben egyszerre környezetbarát, energiatakarékos, szagmentes és különösebb szakértelem nélkül is üzemeltethető. Az érintőképernyős panellel felszerelt sütő kezelése állítólag pofonegyszerű, a csatlakoztatható tésztaadagolóval pedig a sütés folyamata teljesen automatizálható.

A készítők azt remélik, az automata végre utat nyit a lángosnak a világhír felé, hiszen – mint írják – a gofri, a gyros, a toast és a hot-dog elterjedéséhez is szükség volt a készítésükhöz szükséges speciális céleszköz megjelenésére. Az automata ára ugyan hatmillió forint, de a tervezők számításai szerint néhány hónap alatt így is visszahozza az árát. Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy a lángos kitörjön a balatoni strandok és a két hónapos főszezon vonzásából.

Tovább:
A gasztrorovat legfrissebb híreihez 
Fűtött teraszos helyek Budapesten
Így élhetsz túl egy légibalesetet

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.