A glifozátot eddig nem tartották károsnak a méhekre. Eddig.
A glifozát hatóanyagú gyomirtónak kitett méhek elveszítik hasznos bélbaktériumaik egy részét, és érzékenyebbek lesznek a káros baktériumok okozta fertőzésekre – magyarul elpusztulhatnak tőle. Ez derült ki az austini Texasi Egyetem tanulmányából, ami azért súlyos felfedezés, mert világszerte glifozátot használnak a gyomirtókban.
Nem reménykedhetünk abban sem, hogy ez csak elmélet, a kutatók ugyanis gyakorlatban is bizonyították az állítást: annyi glifozátnak tették ki a méheket, amennyivel kertekben vagy utak mentén találkozhatnak, és már három nap múlva csökkent a bélbaktériumaik száma, így könnyebben megbetegedtek.
Nyolc nap után a glifozáttal nem károsított méhek fele élt, a glifozátosoknak viszont csak a tizede.
A kutatók azt javasolják a gazdálkodóknak, kertészeknek és a kertes házak lakóinak, hogy ne permetezzenek glifozátot virágzó növényekre, amelyeket a méhek is látogatnak.
És ne feledkezzünk el a darazsakról se!