Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Berta nemcsak hatásos, de szép és egészséges is.

Meglévő épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulok tesztelését kezdték meg Bécsben. A Berta nevű növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete.

Gyorsan felállíthatóak és nem igényelnek különösebb építészeti megoldást azok az óriási növényládák, amelyeket az Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium „Jövő Városa” programja keretében tesztelnek Bécsben.

Berta egy 300 literes hatalmas ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből áll. A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, akár egész utcákat be lehet velük zöldíteni.

Az első ötven Bertára 2019. május 31-ig ingyen jelentkezhetnek a város egyik legsűrűbben beépített területének háztulajdonosai és lakóközösségei. A Quellenstraße és a Gudrunstraße által határolt Kréta-negyed egy csaknem hathektáros terület Belső-Favoritenben, háztömbökkel és rengeteg aszfalttal.

Az „50 zöld ház” nevet viselő kutatási projekt résztvevői októberben vehetik át a Bertákat, amelyeket aztán nekik kell gondozniuk. Az olyan igénytelenebb futónövényeknek, mint a vadszőlő vagy a lilaakác egy-két évre van szükségük ahhoz, hogy egy kb. nyolc négyzetméteres területen megkapaszkodjanak.

A tesztet követően kereskedelmi forgalomban is árusítani akarják a speciális növényládákat. Egy Berta ára várhatóan 2500 euró (közel 800 ezer forint) lesz.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.