Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár még egy ideig tartani fog a napos idő, a nyártól lassan érdemes elköszönni, és érdemes statisztikai pellengérre állítanunk mindazt, ami az elmúlt hónapokban történt.

Magyarországon például ugyan nem dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, mégis, egyes alföldi tájakon a megbízható meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta nem volt olyan hosszan tartó hőség, mint az elmúlt hónapokban. Időjárási frontok híján július végétől augusztus végéig nagyon hosszan volt meleg:

De ez még csak a meteorológiai torta egyik, minket érintő fele. Merthogy egész Európában, főleg Skandináviában volt hallatlanul furcsa nyár az idei:

  • Svédországban sosem volt ilyen magas a májusi és a júliusi átlaghőmérséklet, a száraz, meleg időjárás miatt több mint 50 erdőtűz pusztított az országban, a sarkkörön túli vidékeken is.
  • Dániában is megdőlt a májusi átlaghőmérséklet rekordja,
  • Finnországban a sarkkörön túli Utsjoki városában 33,3 Celsius-fokot mértek,
  • Norvégiában július első felében pedig 40-nél több erdőtűz volt.

Lapföldön több mint harminc fokot is mértek

A háttérben ugyanaz a légkörfizikai jelenség áll. A napsugárzás különböző szélességi övezetekben nagyon eltérő, így állandó kiegyenlítő mozgás zajlik a sarkvidékek és a trópusok között – a futóáramlás (poláris jet stream) pedig az idei nyári hőhullámban is nagy szerepet játszott, ugyanis a sarki hideg és a szubtrópusi meleg levegőt választja el egymástól.

Idén tavasszal a futóáramlás európai gyengesége miatt stabil állapotba került, alakja egy hatalmas ómega betűre hasonlított. A kitüremkedő rész Nagy-Britannia és Skandinávia fölött helyezkedett el, ahol magas légnyomású képződmény alakult ki és maradt fenn rekordmagas hőmérsékletekkel. További rossz hír, hogy a World Weather Attribution nevű szervezet 2018-as európai hőhullámról szóló jelentése szerint ahogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedik, az ilyen hőhullámok egyre megszokottabbak lesznek:

(forrás: MTA, World Weather Attribution, BBC)

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.