Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még nem is vagyunk tisztában vele, ez mekkora baj.

A kutatók az óceán felszínén úszó, szalagszerűen elrendeződött természetes táplálékforrást vizsgálták, amelyek tele vannak planktonokkal, a halak számára fontos élelemmel. Ám amikor Hawaii partjainál mintát vettek a planktonból, meghökkentek, hogy mennyi műanyagdarabka akadt fenn a hálójukon. "Váratlan volt, hogy a műanyagdarabkák száma meghaladja az ivadékhalakét" – mondta Gareth Williams, a walesi Bangor Egyetem tudósa.

Az ivadékhalak az óceánban hányódó műanyagdarabkákat is megeszik, aminek még nem ismerjük az egészségügyi kockázatait. "Nincs róla adatunk, hogy ennek vannak-e káros hatásai a halpopulációra. De csak rosszat jelenthet, hogy megeszik ezeket a nem ennivaló darabkákat életük kezdetén, amikor a táplálkozás annyira fontos a túlélésük szempontjából" – magyarázta a tudós.

Hawaii. Messziről hibátlan

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) publikált tanulmány szerint a kutatók több száz ivadékhal felboncolása nyomán megállapították, hogy számos halfaj megeszi a műanyagdarabkákat, olyan, a kereskedelmi halászat számára fontos fajok is, mint a kardhal, a makrahal vagy a korallzátonyokon élő íjhalfélék". A repülőhalak gyomrában is találtak műanyagot – ezek a halak a tonhalak és a hawaii sirályok zsákmányai.

– közölte Jamison Gove, a honolului Csendes-óceáni Szigeteki Halászati Tudományos Központ tudósa.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC News, MTI)

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.